Coupeerverbod dwingt KVTH tot afgelasten keuring *Update*

Coupeerverbod dwingt KVTH tot afgelasten keuring *Update*

stockfoto

De Centrale Keuring van het KVTH die gepland stond voor aankomende zondag is afgelast. Volgens De Limburger ligt aan deze annulering een brief van de NVWA ten grondslag waarin wordt gedreigd met boete van 15.000,- euro voor het schenden van het coupeerverbod. Het KVTH was niet bereid tot commentaar.

Boete

De NVWA heeft deze zomer trekpaardkeuringen bezocht en daar diverse overtredingen geconstateerd. Staatssecretaris Van Dam meldde de Tweede Kamer begin deze maand al dat tegen deze overtredingen bestuursrechtelijk zou kunnen worden opgetreden door bijvoorbeeld een dwangsom.

Volgens De Limburger heeft de NVWA aan het KVTH per brief laten weten dat er een boete van 15.000,- wordt opgelegd bij het overtreden van het coupeerverbod op een keuring. Na vijf overtredingen zouden er zelfs andere juridische maatregelen kunnen volgen.

Dwangsom voor het stamboek

De NVWA reageert: “Het klopt dat er een brief is verstuurd, maar formeel mogen wij hier geen uitspraken over doen. Wel is het zo dat er in dit geval geen sprake is van een boete, maar van een ‘last onder dwangsom’. Dat betekent dat bij het constateren van een overtreding –in dit geval het negeren van het coupeerverbod– wordt vastgelegd dat wanneer bij een volgende controle de regels weer geschonden worden de boete van 15.000,- euro wordt opgelegd.”

Die boete zou dan gelden voor de organisatie van de keuring en niet voor individuele deelnemers. “Want het is de organisatie die gecoupeerde paarden niet meer op de keuring mag toelaten”, aldus de NVWA.

Aanpassen of annuleren

Het KVTH rest twee mogelijkheden. Of het stamboek zorgt dat er geen gecoupeerde paarden meer op de keuring verschijnen, of het moet de keuring afgelasten. De website van het stamboek meldt dat de Centrale Keuring van 16 oktober door onvoorziene omstandigheden geen doorgang kan vinden en dat spoedig een nieuwe datum bekend gemaakt zal worden.

Secretaris van de KVTH Harrie van Rossum wil aan Hoefslag geen verdere mededelingen doen. “Wij gebruiken onze eigen communicatiekanalen om onze leden te informeren”, zegt hij.

Update: Op de website van het KVTH is een bericht verschenen dat wederom door ‘onvoorziene omstandigheden’ de Centrale Keuring van Gelderland die voor 22 oktober gepland stond eveneens niet doorgaat. Ook hier belooft het KVTH spoedig met een nieuwe datum te komen.

Albertine Nannings voor Hoefslag overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Reacties