Corienne Yspeerd: “Van afwisseling word je een betere combinatie”

Corienne Yspeerd: “Van afwisseling word je een betere combinatie”

corienne yspeerd-floris sb 2

Dressuuramazone Corienne Yspeerd reed het afgelopen weekend een clinic Working Equitation met de KWPN-goedgekeurde hengst Floris BS (v Negro). “Een goede oefening om te kijken of je je paard voor elkaar hebt,” vindt de amazone.

“Working Equitation is een combinatie van behendigheid en dressuur. Het is dus niet de bedoeling dat je keihard door het parcours heen jakkert.”

Eens wat anders

Yspeerd komt met Floris uit in de Lichte Tour en heeft daarnaast de in Oldenburg goedgekeurde hengst San Amour II (v Sandro Hit) onder het zadel. “Het leek me heel leuk om voor de afwisseling eens wat anders met Floris te doen. Ik volg de Working Equitation al een aantal jaren, door middel van filmpjes op YouTube en dergelijke. Ik wist dat Henri Jacobsen het veel doet en ik dacht: als er een keer een clinic in de buurt is, dan doe ik mee. Laag-Soeren is hier vlakbij, dus toen heb ik me aangemeld.”

Vrijer op je paard

Volgens de amazone valt er behalve de afwisseling nog meer te halen uit deze andere tak van sport. “Vroeger moesten we op rijvereniging springen om goed te kunnen rijden. Je leert onder meer om vrijer op je paard te zitten. Ik vind het echt iets voor de jeugd ook! Daarnaast is het ook goed voor kijkerige paarden. Dat zijn mijn paarden niet, maar ik had ook een lesklant meegenomen en haar paard deed het ook heel braaf.”

In Laag -Soeren stonden onder meer een slalomparcours en een brug klaar. “Een van de talenten van Floris is dat hij heel veelzijdig is. Hij pakte dit boven verwachting goed op. Hij kon het slalommen meteen in galop met de wissels ertussen. De brug deed hij ook gewoon, ondanks dat dat onder hem zo anders klonk.”

Betere combinatie

Ook met de andere onderdelen had de voshengst geen enkele moeite. “We moesten door een kwart vierkant in galop, daarna een kwart pirouette rijden, gelijk stilstaan, aan een bel trekken en weer wegstappen en daarna galopperen. Ik denk dat Working Equitation voor elk paard geschikt is. Je wordt er een beter combinatie van, denk ik, en ik zou het echt aanbevelen. Zeker voor rijverenigingen en ponyclubs. Ook voor mensen die angstig zijn, kan het heel vernieuwend zijn. Ik ga het zelf ook zeker nog een keertje doen!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Corienne Yspeerd

Geplaatst door Corienne Yspeerd op Zondag 22 december 2019

Reacties