Congres Horses, Healthcare & Science Connected by Horsepower tijden EK Rotterdam

Congres Horses, Healthcare & Science Connected by Horsepower tijden EK Rotterdam

0 132
neus paard algemeen
© DigiShots

Op 24 augustus vindt tijdens de Europese Kampioenschappen springen, dressuur en para-dressuur het congres ‘Horses, Healthcare & Science Connected by Horsepower‘ plaats.

Tijdens het congres behandelen internationale gastsprekers het belang en succes van interventies ondersteund door paarden binnen de gezondheidszorg.

Talent van paarden

“Terwijl op korte afstand van het congres de topsporters (op twee en vier benen) laten zien wat paarden en mensen gezamenlijk in de sport kunnen bereiken, zoomen de internationale sprekers tijdens dit congres in op een ander buitengewoon talent van paarden”, legt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de Longines FEI Europese Kampioenschappen, uit.

Kwetsbare personen

Paarden assisteren professionals bij interventies bij kwetsbare personen, zoals kinderen met autisme, kinderen met cerebrale parese (spasticiteit) en patiënten met psychiatrische of psychologische problemen. “Op de agenda staan praktijkvoorbeelden, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, internationale ontwikkelingen in zorgstelsels en de noodzakelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan als we zorgvuldig, effectief en op een integere wijze de paarden in deze wereld willen inzetten.”

Sprekers

Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers is een van de sprekers. Enders-Slegers is werkzaam bij de faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen, leerstoel Antrozoölogie, aan de Open Universiteit in Heerlen. Ze is ook voorzitter van het bestuur van de Human-Animal Interaction Organizations en voorzitter van het Instituut voor Antrozoölogie.

Zij introduceert het onderwerp van het congres, zoomt in op de achtergronden, geeft een overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek en de belangrijkste internationale ontwikkelingen op dit gebied.

Ook Dr. Machteld van Dierendonck maakt deel uit van het programma. Dierendonck werkt bij de Universiteit Utrecht, is klinisch etholoog (gedragsbioloog) / klinisch diergedragstherapeut en dierwelzijnsspecialist. Zij bespreekt binnen het congresthema welke uitdagingen moeten worden overwonnen bij het zekerstellen van het welzijn van dieren en mensen.

PTSS

Nina Ekholm Fry, MSSc. is directeur van het ‘Equine Program’ bij het instituut ‘Human-Animal Connection’ Universiteit Denver, USA. Zij spreekt over therapie met inzet van paarden bij veteranen in de USA, de genezende kracht van paarden tijdens de behandeling van posttraumatische stressstroornis (PTSS). Nina geeft een overzicht van het verrichte onderzoek en rapporteert de ervaringen.

Inschrijven kan via www.rotterdam2019.com

Foto: archief Digishots

Reacties