Codex One ‘eindelijk’ beschikbaar voor fokkerij

Codex One ‘eindelijk’ beschikbaar voor fokkerij

De legendarische springhengst Codex One (v. Contendro I) wordt ter beschikking gesteld voor de dekdienst. Gedurende zijn sportcarrière is hij niet ingezet in de fokkerij, waardoor nakomelingen tot nu toe nog zeldzaam zijn.

Afscheid

Vorige zondag bezorgde Christian Ahlmann de hengst, in eigendom van Mevr. Marion Jauss, een emotioneel afscheid van de springsport. Dit deed hij op het concours in Hamburg, waar de combinatie vaak in de prijzen viel. Hier tekenden zij in 2011 dan ook voor de Grand Prix overwinning. Dit terwijl de combinatie ook pas sinds 2011 samen is. Ahlmann en Codex verdienden samen meer dan 1,5 miljoen euro aan prijzengeld.

Sportcarrière

Onder Karl Brock startte Codex zijn internationale carrière. Toen hij zeven was werd hij onder andere vierde op het wereldkampioenschap voor jonge paarden in Lanaken. Nadat Ahlmann de teugels overnam ontwikkelde de combinatie zich snel tot één van de meest winnende duo’s van de springsport. Nations Cups, Wereldbekers, Europese kampioenschappen, Wereldruiterspelen en Olympische Spelen: de hengst heeft ze allemaal gezien.

Vechten

Hij is winnaar van de 5*Global Champions Tour GP van Valkenswaard, waar hij over de hengst sprak:  “Codex One springt op het moment geweldig. Hij heeft een lange break gehad en het plan was om hem fris te hebben en te scoren aan het eind van het seizoen, maar meestal pakt dat anders uit. Sinds de landenwedstrijd van Rotterdam presteert hij echter fantastisch. Hij is scherp en wil voor me vechten. Ik weet nog niet of ik bij het Duitse team zit voor het WK, maar ik hoop hier nog een mooi vervolg aan te kunnen geven.”

Ook won hij de 5* Global Champions Tour GP’s van Hamburg en Berlijn. Hij was winnaar van de GP in Basel, van de wereldbeker in Stuttgart en nog vele anderen. Na 68 starts op 5* niveau, 12 op kampioenschappen, 17 voor het Duitse nationale team en 22 in wereldbekers mag de hengst zich gaan focussen op zijn nakomelingen. Dit zal hij doen op Stoeterij Zangersheide in België, waar hij een box zal bewonen naast Ahlmanns andere voormalige topper, Taloubet Z.

Fantastische momenten

Christian Ahlmann: “Codex One heeft me in zijn carrière fantastische momenten bezorgd. Samen wonnen we verschillende medailles en de meest prestigieuze GP’s. Ik wil hem bedanken voor alles wat hij voor mij gedaan heeft! Daarom vind ik het ook erg belangrijk om sportief afscheid te nemen op een moment dat het paard zich gezond en top fit voelt. Hij mag nu van zijn pensioen en zijn tweede carrière als dekhengst gaan genieten. Ook wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om de eigenares van Codex, Mevrouw Marion Jauss, nog eens extra te bedanken voor haar jarenlange steun en het vertrouwen om bij mij haar allerbeste paarden te stallen. De springsport zou niet dezelfde zijn zonder eigenaren als Mevr. Jauss”.

Efficiënt

Codex One werd gedurende zijn sportcarrière niet ingezet in de fokkerij. Daarom zijn zijn nakomelingen erg zeldzaam, het zijn er minder dan 40 in totaal. Toch lijken zijn nakomelingen wel efficiënt: Curious George, zoon van Codex, verschijnt momenteel op 1m65 niveau onder Laura Kraut. Ook de 6-jarige gekeurde dekhengsten I Am Codex en Cantona TN Z bewijzen zich steevast bij de besten van hun generatie.

Codex One zal op Stoeterij Zangersheide in Lanaken beschikbaar zijn door middel van vers en diepvries sperma.

Bron: Persbericht

Foto: Remco Veurink

Reacties