Céline Trapman na gebroken rug: “Figurante maakt mijn grootste dromen waar”

Céline Trapman na gebroken rug: “Figurante maakt mijn grootste dromen waar”

0 2659
Céline Trapman met Figurante foto Jelle Rozen fotografie

Vier jaar geleden kocht Céline Trapman de merrie Figurante (v. United), nadat ze bij de pony’s tot het Z1 had gereden. De combinatie begon in de B, maar had een flinke tegenslag toen Céline van haar af viel tijdens een wedstrijd en haar rug brak.

Ondanks prognoses vanuit het ziekenhuis dat ze niet meer te paard kon na deze breuk, kon ze toch weer rijden en afgelopen weekend maakten ze dubbel winnend hun ZZ-Licht debuut.

Hard bokken

“Ik startte in het L1 op de selecties. Ik denk dat ze ergens van schrok, want ze begon ineens heel hard te bokken en ik belandde heel ongelukkig op een hek. Het was zeker geen kwade bedoeling en ze deed het echt niet expres. Helaas had ik wel mijn rug gebroken door de val”, vertelt Céline. “Eigenlijk had ik de hoop wel opgegeven dat het ooit weer goed zou komen en ik ooit weer zou kunnen rijden. In het ziekenhuis bleven ze dat ook maar benadrukken, dat ik beter niet meer kon rijden, want als ik weer zou vallen…”

Bang

“Gelukkig ging het de goede kant uit en kon ik na driekwart jaar toch weer rijden. In het begin was ik heel erg bang op mijn eigen paard. Ik was zo bang dat ik weer zou vallen. Intussen ben ik bij Joop en Renate van Uytert gaan werken. Daar reed ik veel verschillende paarden. Daar viel ik er natuurlijk ook wel eens af. Na een paar keer vallen en veel hulp van mijn instructrices Stephanie Kooijman en Nicky Star bij mijn eigen paard werd ik weer zekerder op mijn eigen paard. Mijn ouders zeiden ook: ‘Of je zet nu door of we verkopen haar’, maar ik heb zo’n goede band met haar vanaf de eerste dag. Verkopen zou ik echt niet kunnen, want ik wilde haar echt niet kwijt!”

Snel gegaan

“Ik heb me er overheen gezet en vanaf dat moment zijn we hard gegaan. Na ongeveer 2,5 jaar zijn we in het ZZ-Licht aanbeland. Tussendoor is ze er ook nog bijna acht maanden uit geweest, omdat ze een veulentje van In Style kreeg. Het is dus echt snel gegaan. Ze is nu weer drachtig, al vijf maanden, van Fürst Dior. Voordat ze met zwangerschapsverlof zou gaan wilde ik graag een winstpunt in het Z2 halen, zodat ze het sportpredicaat zou krijgen. Ze vloog het Z2 door en het werk voor het ZZ-Licht ging haar zo goed af, dat mijn instructrices zeiden dat ik best een keer ZZ-Licht kon starten.”

Voor allebei nieuw

“Dat heb ik dus gedaan en we wonnen beide proeven. Het moet nog wel beter en meer afgewerkt, maar ik ben heel blij met dit begin. Komend weekend gaan we weer en zolang het gaat in haar dracht hoop ik nog een paar keer te starten. Als het veulen er is, wil ik wel kijken of we nog verder kunnen dan het ZZ-Licht. Bij de pony’s heb ik Z1 gereden, verder niet. Voor ons allebei is het dus nieuw. Ik weet zeker dat er veel meer in zit, maar ik moet het er nog uit kunnen rijden.”

Fokken ook leuk

“Ik heb nu een veulen van Figurante en er komt dus nog één aan. Dat fokken vind ik ook heel leuk. Extra leuk met de knappe hengsten van mijn werkgever. Zo heb ik straks paarden als opvolging, die ook nog een stukje Figurante zijn. Super speciaal. Ik kocht Figurante vier jaar geleden van Stephanie Kooijman. Al die tijd heeft ze mij ook begeleid en dat vind ik super leuk. Ook mijn tweede instructrice, Nicky Star, ben ik heel dankbaar. Renate en Joop ben ik ook heel dankbaar. Bij hun mag ik veel ervaring op doen en heel veel verschillende paarden rijden, waar ik ook veel van leer”, besluit ze enthousiast.

Bron: De Hoefslag

Reacties