Claudia Witte: “Gewoon beginnen met filmen als je er klaar voor bent”

Claudia Witte: “Gewoon beginnen met filmen als je er klaar voor bent”

Claudia Witte en Fenna ©Kathleen van Winden

Claudia Witte is een van de amazones die deelneemt aan de Hoefslag@Home online dressuurcompetitie. Ook zij wil graag weten waar ze staat met haar twee jonge paarden Luxury en La Luna.

“Ik kan goed begrijpen waarom de wedstrijden in verband met het coronavirus zijn afgelast, maar toch vind ik het best jammer”, vertelt ze.

Zarlette

“Het is allemaal begonnen met een merrie: Zarlette”, begint Witte haar verhaal. “Zij had een blessure aan haar schouder die steeds erger werd, dus toen we de winstpunten voor het M2 binnen hadden heb ik besloten haar terug te trekken uit de sport. Vanaf dat moment ben ik haar in gaan zetten als fokmerrie.”

Het eerste veulen dat Witte uit Zarlette fokte was Carlette. “Ik had ooit een ongeluk gehad met een van de jonge paarden en Carlette was het enige paard waar ik tijdens het herstel op kon en durfde te rijden”, legt ze uit. “Hierna hebben we nog een veulen met Zarlette gefokt, een hengst die we Luxury hebben genoemd. Hem heb ik zelf zadelmak gemaakt en ben ik nu verder aan het opleiden.”

Opvolger

Naast het trainen van de jonge paarden brengt Witte ook nog paarden uit in de hogere dressuursport. “Ik heb ook nog een iets meer ervaren paard: Fenna. Fenna hebben we vijf jaar geleden gekocht, de bedoeling is dat zij uiteindelijk Carlette op gaat volgen. Ondertussen zijn we al een keer Lichte Tour gestart, en dat ging heel erg goed. Als laatste hebben we dan nog La Luna, die willen we zo hoog mogelijk opleiden en de bedoeling is eigenlijk dat ze daarna weer verkocht wordt.”

Subtop

Voordat de coronamaatregelen ingingen reed Witte met Carlette en Fenna fanatiek wedstrijden. “Vaak was dat één keer in de maand, omdat er niet heel veel subtopwedstrijden in Zeeland worden gehouden. De jongere paarden heb ik een of twee keer meegenomen naar de jongepaardenwedstrijden, maar omdat ik geen B mag starten zijn we nog niet officieel gestart.”

Nieuwsgierig

Ook Claudia Witte had zich erg verheugd op het komende wedstrijdseizoen. “De bedoeling was om gewoon lekker te knallen met de jonge paarden. Toch was ik best wel nieuwsgierig hoe ze het in een proef zouden doen, dus heb ik besloten een video op te sturen naar Hoefslag@Home. Ik wilde graag weten wat een jury van mijn paarden en proef vindt, en ik wil graag tips om de komende tijd aan te werken. Het leukste van zo’n wedstrijd is dat er heel veel verschillende mensen meedoen. Er zijn inzendingen uit het hele land, dus het is dan leuk om eens te kijken waar je staat.”

Puntenverschil

Witte besloot zich met beide paarden in te schrijven. “Toen ik het puntenverschil zag, snapte ik in het begin niet heel goed hoe dat kwam. Voor mijn gevoel waren ze wel ongeveer gelijk gereden. Nadat ik de feedback had gelezen snapte ik waar het verschil aan lag. Doordat de juryleden meer tijd hebben voor het beoordelen van een proef, heb ik het idee dat ze meer feedback geven dan bij gewone wedstrijden. Hierdoor is het ook duidelijker waarom ze een bepaald cijfer geven”, legt ze uit.

Minder druk

“Bij de videoproeven ligt er minder druk op, je hebt geen zenuwen omdat je alles op je eigen tempo kan doen. Je hoeft nergens op te letten of op tijd te zijn, je kan gewoon beginnen met filmen als je er klaar voor bent. Toch vind ik normale wedstrijden ook wel wat hebben, je paard hoort ook te wennen aan situaties die niet helemaal vlekkeloos gaan, zoals het uitlopen van een proef, vindt de amazone. “De komende weken blijven we gewoon lekker trainen en zien we wel hoe ver we komen, ik ga sowieso nog een keer een proef insturen.”

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Kathleen van Winden

Reacties