Claire Dijkman: “Het vertrouwen was helemaal weg”

Claire Dijkman: “Het vertrouwen was helemaal weg”

Claire Dijkman met J'adee

Toen Claire Dijkman vorig jaar van haar grote ruin J’adee af viel, is ze zo bang geworden dat ze hem verkocht. Toen hij na een tijdje onverwachts terugkwam heeft ze haar angst overwonnen en is ze toch weer opgestapt. “Na onze eerste les begon het vertrouwen langzaam terug te komen”, vertelt ze.

Geschiedenis

“Ik heb een KWPN ruin van bijna zes, J’adee. Ik deel hem samen met een vriendin, die heeft hem al sinds hij zeven maanden is”, begint Dijkman haar verhaal. “We hebben nogal een geschiedenis samen. Vorig jaar heb ik een nare val gemaakt. Het vertrouwen was weg en we durfden er beide niet meer op. Toen hebben we de moeilijke beslissing gemaakt om hem te verkopen. Hij kwam terecht bij de politie, maar bleek achteraf toch niet geschikt te zijn voor dat werk. Dus toen kwam hij weer terug bij ons.”

Valeriaan

Toen de ruin plotseling terug was, besloot de amazone haar angst aan de kant te zetten. “Na lang twijfelen heb ik de beslissing gemaakt om hem dan toch weer op te pakken. De eerste tijd durfde ik er eigenlijk niet op. Ik heb voor mijn eerste les vooraf valeriaan genomen, tegen de spanning”, geeft de amazone lachend toe. “Ik zei tegen mijn instructrice dat ik absoluut alleen wilde stappen. Toch hebben we na vijf minuten gedraafd, en zelf en galopje gedaan. Hierna begon het vertrouwen langzaam terug te komen.”

Wedstrijdgevoel

Het vertrouwen groeide zo snel dat Dijkman besloot zich op te geven voor een wedstrijd. “Sinds een half jaar zijn we weer fanatiek aan het lessen. Ik heb zelf een startkaart aangevraagd en had mijn eerste wedstrijd al gepland staan. Helaas kan dat nu niet meer door het coronavirus. Toch vind ik het heel leuk om een doel te hebben. Ik ben best wel ambitieus van mezelf. Daarom heb ik me opgegeven voor Hoefslag@Home, zo kan ik toch een soort van wedstrijden rijden. Ik wil gewoon graag weten waar ik sta, in combinatie met het jurycommentaar heb ik toch nog een beetje dat wedstrijdgevoel.”

Video

“Het is goed dat er aangepaste mogelijkheden zijn om wedstrijden te rijden, maar het is wel moeilijk om de video’s aan de eisen te laten voldoen. Je moet bijvoorbeeld filmen bij de C, maar daar zit een deur bij ons. Bij de A zit een tribune waar je makkelijker kan staan. Ik heb vandaag alle bakletters omgedraaid en ik ben de bak andersom gaan rijden, zodat er breed gefilmd kon worden”, lacht Dijkman. Het commentaar wat ik tot nu toe gehad heb, kan ik echt heel veel mee. Het was heel positief en opbouwend. Ik krijg er gewoon heel veel energie van om er weer mee aan de slag te gaan. Ik kon me er heel goed in vinden. We hebben vandaag onze tweede video opgenomen, die gaan we ook zeker insturen.”

Finnegan

“In de tijd dat J’adee weg was hebben de amazones een tinker gekocht, Finnegan. “Het is een hele coole sporttinker. Hij is nu een beetje dik, omdat we niks konden doen door een blessure, maar we zijn bezig met het oppakken. Onze bijrijdster gaat ook meedoen aan de Hoefslag@Home competitie, het is leuk om te weten waar ze staan in de training.”

Finnegan met zijn mede-eigenaresse Angelique Jornick

Trots

De amazone had nooit verwacht dat ze zo ver zou komen met haar paard. “De angst was heel diep geworteld. We komen nu echt steeds verder, dat gevoel is echt onbeschrijfelijk. Dat we vandaag zo’n proefje konden rijden heb ik nooit durven dromen. Het is nog maar een B proefje, maar dit hebben we maar mooi even voor elkaar gekregen”, vertelt ze trots.

 

“De komende tijd ben ik wat makkelijker met het trainen. We gaan af en toe lekker naar het bos en richten ons nu op de afwerking van oefeningen. Mijn doel is wel echt om hoger te komen in het sport. Het liefst wil ik toch wel in het Z komen”, sluit ze haar verhaal af.

 

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Reacties