Claartje van Andel: “Alles klopt aan Montgomery C”

Claartje van Andel: “Alles klopt aan Montgomery C”

Montgomery C KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Tijdens de tweede bezichtiging van de dressuurhengsten in Den Bosch plaatste Montgomery C (v. Johnson) zich voor de presentatie van de aangewezen hengsten. Fokker en mede-eigenaresse Claartje van Andel vertelt: “Ik ben gezegend met een mooi fokproduct uit een hele mooie lijn, en met een moeder die keer op keer prachtige fokproducten levert”. Samen met hengstenhouder Lauw van Vliet maakte ze Monty, zoals zijn stalnaam is, klaar voor de keuring.

Altijd geloofd

Van Andel is in de wolken door de prestatie van haar knappe hengst. “Het is een extreem mooie gebeurtenis. Vinea M, de moeder van Monty, heb ik al 18 jaar, sinds haar geboorte. In deze moeder heb ik altijd al geloofd vanwege haar afstamming. De hengsten Ferro en Silvano N heb ik op de Olympische Spelen zien lopen. Vinea is een ontzetten leuke, impulsieve en vooral lieve merrie. Haar eerste fokproducten verkocht ik aan Coby van Baalen omdat ik wist dat zij daar ook helemaal weg van was. Zij deden net de koeien weg om verder te gaan met de jonge paarden. Zij zijn daar super goed mee, wat ook blijkt.”

Alles klopt

Op dit moment heeft Vinea M namelijk twee nakomelingen in de Grand Prix lopen. “Dat is al voldoende uitzondering natuurlijk. Een paar jaar geleden besloot ik haar terug te dekken met Johnson. Vanaf het moment dat Monty geboren werd heb ik in hem geloofd. Datzelfde jaar werd hij direct al Utrechts Veulenkampioen, dat was super fijn en leuk.” Mede-eigenaar Lauw van Vliet kent de voshengst ook al vanaf zijn geboorte. De hengstenhouder komt vaak op Stal Willig in Abcoude om te insemineren. “Hij was er meteen helemaal weg van. Een jaar geleden besloten we samen verder te gaan. Hij zei: ‘Ik kom op heel veel plaatsen met heel veel hengsten, en ik kan niets opnoemen… Alles klopt aan deze hengst.'”.

Heel speciaal

“Lauw zei: ‘Ik zou hem dus graag op de hengstenkeuring voorstellen. Dan sta jij ook eens aan de andere kant. In plaats van dat je er stukken over schrijft, ben je dan een inzender'”, gaat Van Andel verder. “Bij alle selecties liet Monty zich optimaal zien. Het is super leuk en heel bijzonder om dit mee te maken. Ik had niet bedacht dat het zo speciaal was. Alle paarden die ik hier zie, ik ben echt niet blind, zijn heel erg goed. Deze hengstenkeuring is het neusje van de zalm. Maar, ze worden niet allemaal aangewezen. Ik ben echt gezegend met een mooi fokproduct uit een hele mooie lijn, en met een moeder die keer op keer prachtige fokproducten levert.”

Van achteruit

Het allersterkste punt van Montgomery C is volgens Van Andel zijn achterbeengebruik. “Iemand zei na het longeren tegen mij dat hij zich groter maakt in het bewegen. Dat is echt een sterk punt, hij waardeert zich op. Monty is heel taktmatig en krachtig, de eerste pas komt in iedere gang van achteruit. Dat hoef je hem dus straks ook niet te leren, dat doet hij van nature. Hij beweegt van nature ook heel makkelijk bergop, dat maakt zijn draf en galop allebei heel sterk.” Van Andel is niet van plan de opleiding van de hengst zelf op zich te nemen. “Ik ben niet degene die Monty tot hoog niveau gaat africhten, want daar heb je veel deskundigere mensen voor.”

Vriendelijk en energiek

Ook in de omgang is de hengst een ware prins. “Hij let op, dus hij zal nooit domme dingen doen. In de verzorging blijft hij gewoon stilstaan. Hij is dan ook ontzettend mensgericht, dat vind ik ook ontzettend fijn. Monty is een heel vriendelijk paard. Daarnaast heeft hij ook super veel energie, hij is nooit moe. Als je hem nu uit zijn stal haalt lijkt het alsof hij er een week niet uit is geweest. Hij houdt uit zichzelf zijn conditie bij. Dat heeft zijn moeder ook; als het veulentje weg is en je pakt haar weer op dan is het net alsof ze er nooit uit is geweest.”

Van Andel en Van Vliet wachten de presentatie van de aangewezen hengsten om kwart voor twee af. Daarna gaan ze samen overleggen hoe ze verder gaan met Montgomery C. Ondanks dat er al veel vraag is naar de hengst, staat het voor nu nog niet op de planning hem te verkopen.

Bekijk hier de uitslag van de tweede bezichtiging van de dressuurhengsten.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

Reacties