Cian O’Connor over aankoop Highlight Z: “Met zoveel talent moet je rustig...

Cian O’Connor over aankoop Highlight Z: “Met zoveel talent moet je rustig aan doen”

Highlight Z
Highlight Z (Hotspot x Quinar)

Enda Carroll van de Ashford Farm en de Ierse topruiter Cian O’Connor hebben de vierjarige Highlight Z (v. Hotspot) gekocht van fokker Willem van Hoof uit het Noord-Brabantse Biest Houtakker en mede-eigenaresse Daniel Ryder. O’Connor is razend enthousiast over de hengst: “We moeten nog even geduld met hem hebben. We willen hem tot op achtjarige leeftijd behouden, we denken namelijk dat het een toekomstig Grand Prix paard is.”

Doordat paardensport-wedstrijden in België weer zijn toegestaan, sprong Highlight Z zich in Bonheiden in de picture onder Daniel Ryder. Het nieuws over dit jonge talent verspreidde zich als een lopend vuurtje, zo ook in Ierland. “Ik werd gebeld door Ross Mulholland, een ruiter van me,” vertelt O’Connor. “Hij verblijft momenteel op Ashford Farm in België, tot mijn nieuwe stal in Dublin volgende week opent. Toen ik hoorde dat de hengst van Willem van Hoof was, belde ik hem meteen. Van hem kocht ik eerder al een Chacco Blue x Heartbreaker-veulen en vorige week werd bij hem een Chacco Blue x Heartbreaker x Baloubet du Route-veulen geboren. Dat veulen kocht ik als embryo en ik heb een draagmerrie naar hem toe laten komen.”

O’Connor niet aanwezig

Het telefoontje van zondag werd snel opgevolgd. ’s Avonds kon de vos uitgeprobeerd worden en maandag werd hij gekeurd en betaald. “Ik kon er helaas niet bij zijn omdat we vanuit Ierland niet naar het buitenland mogen reizen, maar Ross heeft hem uitgeprobeerd en was razend enthousiast. We waren het er met zijn alle over eens: het was een ‘nice and easy deal’.

De verwachtingen van Highlight Z zijn hoog. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar hij heeft veel kwaliteit. Hij is erg ver in zijn opleiding voor een vierjarige. Daarom krijgt hij nu eerst wat rust. Ik denk dat hij op zijn zesde meegaat naar de Sunshine Tour. Als ze over zoveel talent beschikken moet je rustig blijven en ze niet teveel laten doen op jonge leeftijd. Ik denk dat we er straks alle kanten mee op kunnen qua handel. Geweldig te rijden door een amateur, maar ook interessant voor een professional. ‘He ticks all the boxes’.”

Castereren

Ondanks zijn interessante afstamming wordt Highlight gecastreerd. “De sport is het belangrijkst. We zullen wat sperma gaan invriezen en daarna castreren. Hij is veel hengst. Niet moeilijk, maar wel luidruchtig, onrustig op de wagen en loopt veel door zijn stal. Wij denken dat zijn kwaliteit van leven verbetert als hij geen last van zijn hormonen heeft.”

Highlight stamt af van de achtjarige Hotspot, zoon van Hors la Loi II uit de befaamde lijn van wereldbekermerrie Qerly Chin. Moeder Quinesse Z (v. Quinar) is een halfzus van de 5* Grand Prix hengst Untouchable 27 (v. Hors la Loi II), populair onder veel fokkers, en de achtjarige beloftevolle Escape Z (v. Emerald) die vorig jaar zijn eerste 1.45m proeven sprong onder Harrie Smolders.

 

Bron: Persbericht

 

Reacties