Christel van Eldik: “Ons doel is nu om het sportpredicaat te behalen”

Christel van Eldik: “Ons doel is nu om het sportpredicaat te behalen”

Christel van Eldik met Diamand. Foto: Manon Berends

Toen Christel van Eldik 9 jaar was, werd de merrie Diamand (v. Painted Black) geboren. Het stel groeide samen op en vormt inmiddels een succesvolle combinatie. Samen zijn ze hard op weg naar het Z2 om het sportpredicaat te halen. “Dat is toch mooi voor haar nakomelingen, waarvan wij Nanda (v. Just Wimphof) hebben aangehouden”, vertelt Van Eldik.

Sporten en fokken

“Met Diamand rijd ik voornamelijk dressuur”, begint de amazone haar verhaal. “Daarnaast fokken mijn moeder en ik soms een veulentje uit haar. We wisselen het sporten en het fokken een beetje af. De ene keer zijn we fanatiek aan het dressuren, dan heeft ze weer een jaartje rust om een veulen te krijgen. We hebben drie veulens met haar gefokt. De laatste daarvan is Nanda. Zij is inmiddels 2,5 jaar en staat nu bij ons op stal. We willen rustig met haar beginnen en haar eens op de keuring laten zien. Daarna willen we haar aanrijden en wordt ze uiteindelijk de opvolger van Diamand.”

Opvolger

De moeder van de amazone houdt zich voornamelijk bezig met de fokkerij, Van Eldik zelf focust zich meer op het rijden. Deze combinatie bevalt ze goed. “Mijn moeder zoekt altijd de hengst uit en weet wat bij Diamand past. Ze is begonnen met fokken met haar eerste paard, om daar een opvolger uit te fokken. Zo is ze dat altijd blijven doen. Het doel is daarbij om een merrie te fokken, zodat we dus eigenlijk ons eigen lijntje kunnen voortzetten. Ik leer de paarden van jongs af aan alles zelf aan, met behulp van mijn moeder. Zij geeft me daarbij eigenlijk altijd les om ons te begeleiden. Het is wel heel gaaf om je eigen fokproduct te rijden.”

Wissels oefenen

De teller van Diamand en Van Eldik staat nu op Z1+12. Ze trainen thuis lekker verder om in de toekomst Z2 te starten. “We zijn er nog niet helemaal klaar voor”, geeft de amazone toe. “We zijn vooral nog bezig met het oefenen van de wissels. Dat heeft nog wel even een beetje tijd nodig. Ik heb zelf nog nooit een paard gereden die de wissels al kan, dus ik moet het haar helemaal zelf leren. Soms is dat wel lastig, maar Diamand pakt het heel goed op. De wissels zitten er wel op, maar ze wordt soms nog een beetje druk en maakt dan nog wel eens een grote sprong. We zijn nu bezig met finetunen zodat ze wat kleiner en rustiger blijft.”

Nanda (links) met moeder Diamand. Foto: Manon Berends.

Sportpredicaat behalen

“Om het allemaal goed bevestigd te krijgen neem ik veel les en laat ik veel mensen meekijken. Ook heeft mijn moeder al vaker paarden naar het Z gereden, dus ze heeft altijd wel weer wat tips om ons verder te helpen. Ik wil heel graag Z2 starten met Diamand, zodat ze haar sportpredicaat krijgt. Dat is niet alleen leuk voor onszelf omdat we haar gefokt hebben, maar is ook leuk voor haar nakomelingen. Als het lukt zou ik het liefst ook nog ZZ-licht met haar willen starten. Al is dat nog best ver weg, het is wel een droom van mij.”

Speciaal

De amazone vindt het vooral leuk dat ze precies weet hoe haar merrie in elkaar steekt. “Ik heb haar van veulen af aan helemaal op zien groeien. Dat is wel heel speciaal. Diamand is een ontzettend fijn paard. Ze wil heel graag werken en pakt nieuwe dingen snel op. Af en toe is ze wel een beetje een boefje, want ze heeft wel een pittig karakter. Toch is ze goudeerlijk en super braaf.”

Rustig aan

Ook hoopt de amazone over een tijdje te beginnen aan de opleiding van Nanda. “Het is wel het doel om straks ook met haar wedstrijden te gaan rijden. Natuurlijk wil ik met haar net als met haar moeder zo ver mogelijk komen. We willen ook met haar naar de keuring gaan om eens te horen wat ze daar van haar vinden. Wel vind ik het belangrijk om alles rustig aan te doen. Ze hoeft echt niet binnen een aantal jaar in het Z te lopen. Net zoals bij Diamand krijgt ze soms even rust om zichzelf te ontwikkelen en om een veulentje te krijgen. Ik heb er in ieder geval geen haast mee”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Manon Berends

Reacties