Christa Larmoyeur nieuw jurylid KFPS IBOP en ABFP

Christa Larmoyeur nieuw jurylid KFPS IBOP en ABFP

friezen CHIO Aken
Christa Larmoyeur met Henk en Susan Bouwman met Minne

Christa Larmoyeur treedt, samen met Corrie Rave en Christa Kristel van Duren – Bodewes, toe als jurylid bij het KFPS. Dat betekent dat ze als verrichtingsjury voor de IBOP te werk zal gaan en samen met een collega jurylid de ABFP-testen zal beoordelen.

Criteria

“Iedereen weet wel dat ik duidelijk iets met Friezen heb. Ik heb er een seconde over na gedacht en toen besloot ik het te gaan doen. Als lid van de verrichtingsjury bekijk ik of een paard goed loopt of niet. We zijn bijeen gekomen om te kijken of we op één lijn zitten. We gebruiken alle drie dezelfde criteria om te kijken naar een paard. Daarbij wordt onder andere gelet op de lossigheid, front, draagkracht en activiteit van het achterbeen. Of het nou een Fries, KWPN’er of Tuigpaard is, je hebt hetzelfde beeld wat je van een goed paard wilt zien” vertelt Larmoyeur.

Tsjabring 429

De liefde voor het Friese paard is jaren geleden ontstaan. Larmoyeur vertelt “Er was een klant die vroeg ik haar Friese merrie zo hoog mogelijk wilde gaan rijden in de dressuur voor predicaten. Van één Fries werden het er twee en zo heb ik er best veel gereden. De beste die ik ooit gereden heb is Tsjabring 429. Hij won de PSG rubriek van dertig KWPN’ers. Niet alle Friezen zijn goed genoeg om hogere dressuur mee te rijden maar dat zijn KWPN’ers ook niet. Er zitten Friezen tussen die echt uitstekend geschikt zijn voor de hoge dressuur.”

Friezentrein

Larmoyeur werd gevraagd om een show te organiseren voor het jubileum van het KFPS in Leeuwarden. Daar vanuit ontstond de Friezentrein. “Op het WK in Kentucky in 2010 mochten we met onze Friezentrein het kampioenschap openen. We zijn overal geweest, een overvol Ahoy en het jubileum concours van de koningin. Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt met Friese paarden, dat is altijd een feest geweest.”

Nieuwe uitdaging

“Ik ga met ontzettend veel plezier aan deze nieuwe uitdaging. Eind december komen we nog een keer bij elkaar en in januari gaan we officieel van start. Thuis heb ik ook altijd Friezen gehad en dat was altijd een momentje van hobby binnen mijn werk. Ik vind ze heerlijk ongecompliceerd en er zitten heel veel voordelen aan een Fries.”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Archief

Reacties