CHIO Rotterdam: Nederland wint Nations Cup dressuur

CHIO Rotterdam: Nederland wint Nations Cup dressuur

0 1907
Nations Cup
Edward Gal - Glock's Zonik N.O.P. CHIO Rotterdam 2018 © DigiShots

De finale van de Nations Cup dressuur tijdens het CHIO Rotterdam was zinderend, want Zweden en Nederland gaven elkaar weinig toe. Maar met een Edward Gal in bloedvorm hebben we een oranje troefkaart waar Zweden niet aan kan tippen. Hij (Edward Gal) deed het namelijk weer. Winnen.

Winnen

Vier uit vier. Het is voor Gal een CHIO Rotterdam geworden om nooit te vergeten. Wie doet hem dat na? En met die laatste overwinning gaf Gal ook nog eens het doorslaggevende duwtje voor de winst in de Nations Cup.  Bovendien liet hij met zowel Glock’s Zonik als Glock’s Voice (in de 3* toer) zien dat hij op dit moment de beste is van Nederland en klaar is voor de strijd met de wereldtop.

Cennin

Maar goed even terug naar deze Nations Cup. Zoals gezegd na de Grand Prix special kon het weer alle kanten op, want Zweden en Nederland stonden exact gelijk. De kür op muziek zou het verschil moeten maken. De eerste troef voor Nederland was Madeleine Witte met haar Cennin. Donderdag liep het niet zoals we dat van haar gewend zijn. En ook nu zagen we niet de Cennin zoals we hem kennen van andere wedstrijden, met ongebruikelijke foutjes in de series en een totaalbeeld wat net wat minder briljant was dan dat we van hem gewend zijn. De score was ook beneden het niveau van de combinatie.

Geniale onderdelen

Vervolgens kwam Zweed Patrik Kittel in de ring die met zijn ook nog jonge merrie Well Done de la Roche een proef met geniale onderdelen, maar dan met een sausje van spanning en jeugdigheid, liet zien. Een prima kür voor het moment. Een score van dik 77% die er mocht zijn, en op dat moment (Edward Gal had nog niet gereden), de hoogste was. Een score die ongetwijfeld nog veel hoger gaat worden als de merrie meer kilometers in de benen heeft, en Kittel de tijd heeft gehad deze ruwe kwaliteitsvolle diamant te polijsten. Maar voor nu was dit het. De andere Zweedse deelnemer Tinne Vilhelmson was niet in staat om de score van Kittel te evenaren.

Druk op de schouders

Hiermee kwam alle druk op de schouders van Edward Gal en zijn Glock’s Zonik. Er zat maar één ding op, wilde hij oranje aan de overwinning in deze Nations Cup helpen. Winnen. Iet was nooit went en ook nooit ‘gewoon’ is. Maar Gal reed onverstaanbaar, sterk en met het ultieme ruitergevoel wat we van hem gewend zijn, en waarmee hij Glock’s Zonik ook nu fantastisch tot zijn recht liet komen. Er was geen twijfel mogelijk over wie de winnaar was van deze kür op muziek. En daarmee was het ook direct duidelijk dat Nederland de Nations Cup gewonnen had.

Volg deze website en onze social media, voor achtergronden en interviews

Bron: Hoefslag

Foto: Leanjo de Koster / Digishots

Reacties