CHIO Rotterdam NC: Laura Graves en het USA-team aan de leiding

CHIO Rotterdam NC: Laura Graves en het USA-team aan de leiding

0 668
Laura Graves - Verdades CHIO Rotterdam © DigiShots

In Rotterdam is vandaag het eerste deel van de Nations Cup dressuur verreden. Zoals op voorhand te verwachten waren Laura Graves en haar Verdades onverslaanbaar met bijna 80% in de Grand Prix. Het beste KWPN dressuurpaard van dit moment, feitelijk een halve tuiger, toonde onder de leiding van zijn amazone een prachtige proef met expressie, controle én vanzelfsprekendheid. Beste Nederlandse was Madeleine Witte die fantastisch reed met haar pas tienjarige Cennin. Op dit moment gaat -dankzij Verdades- ook het Amerikaanse team aan de leiding. Nederland staat voorlopig op plaats twee.

Nederland: Madeleine Witte en Cennin klasse apart

Madeleine Witte komt als tweede starter voor Nederland in de baan. Ze moest enkele weken geleden in Roosendaal verstek laten gaan, omdat ze te veel last had van haar rug. Maar dat lag niet aan de vorm van Cennin, zo vertelde ze Hoefslag. En dat geloven we direct. Wat heeft ze de voshengst er fantastisch aan staan. Met uitstraling, expressie, maar ook een bepaald gemak loopt hij vloeiend door de proef heen. Hier en daar nog wat kleine dingetjes, waardoor er ook voor deze combinatie nog groei in de score mogelijk is. Dankzij de score van Witte neemt Nederland wel afstand in het klassement. Score: 75.76

Madeleine Witte
Madeleine Witte Vrees – Cennin CHIO Rotterdam 2017 © DigiShots

Sinds de verkoop van zijn Arlando NOP is Four Seasons  Diederik van Silfhout’s  nieuwe troef waarmee hij aansluiting hoopt te krijgen met de Nederlandse top en daarmee een ticket voor het EK-team dat later dit jaar in Gotenburg verreden gaat worden. De combinatie is nog relatief groen. Van Silfhout kreeg de zoon van Fürst Piccolo in de herfst van vorig jaar tot zijn beschikking. Het paard past Van Silfhout uitstekend en hij zette direct een sterke proef neer.  Het galopgedeelte was prachtig. Met veel expressie, uitstraling, een fraaie open aanleuning in combinatie met een vanzelfsprekend totaalbeeld. Met name in de piaffe zou je nog wat meer balans wensen. De vos wisselt hele mooie stukjes af met kleine momenten met tactverlies. Met de juiste opleiding – en wat dat betreft staat Four Seasons op een uitstekend adres- zal hij hier beslist sterker in worden en zit er daardoor nog een enorme potentie om te groeien in de score. Voor nu: 72,32%.

Diederik van Silfhout - Four Seasons
Diederik van Silfhout – Four Seasons CHIO Rotterdam 2017
© DigiShots

Edward Gal mocht zijn nieuwe troef Glock’s Zonik niet in de landenwedstrijd rijden. En daarom mocht Glock’s Voice dit klusje klaren. De KWPN gekeurde zwarte hengst stond er geconcentreerd aan. En liep een constante proef. De eerste piaffe was wat minder, te weinig passen en een beetje in tweeën. De tweede piaffe een klasse beter. De galopreprise maakte een hele gecontroleerde indruk en leverde een heel correcte verrichting op. Waarbij de pirouettes echte hoogtepunten waren.  De score kwam op 73.02% net wat hoger dan die van coming star uit hetzelfde team Diederik van Silfhout en Four Seasons.

Edward Gal
Edward Gal – Glock’s Voice
© DigiShots

Last but not least: Hans Peter Minderhoud en zijn Glock’s Johnson TN NOP. Ook een heel geroutineerde combinatie. Maar Johnson maakt als altijd een hele attente en frisse indruk. Oortjes erop en ervoor gaan. Minderhoud startte Johnson in Lyon vorig jaar voor het laatst, dus het is even geleden dat de goedgekeurde zoon van Jazz de wedstrijdring betrad. Helaas sluipen er enkele dure foutjes in de proef. De eindscore komt op 73.32%. Een score met juryverschillen die te groot zijn om acceptabel te zijn op een wedstrijd van dit kaliber.  Ook een score die voor Amerika weer kansen geeft om toch voor de overwinning te gaan?

Amerika:  Verdades maakt het waar

Zo goed als Nederland begonnen is aan deze Nations Cup, zo dramatisch verloopt de wedstrijd voor het Amerikaanse team. Dawn White- O’Conner bijt het spits af met haar routinier Legolas, maar moest halverwege haar proef afgroeten.

De tweede combinatie voor Amerika, Olivia Lagoy-Weltz heeft wat goed te maken, en dat doet ze dan ook. Ze rijdt met haar dertienjarige Deens gefokte Lonoir (v. De Noir) een hele sterke proef. Beter dan ze ooit eerder deed met deze combinatie. Een score van 74.02% mag er zijn.

De derde starter van het Amerikaanse team Kasey Perry-Glass mocht geen steekjes laten vallen. Perry-Glass reed haar Diamond-Hit zoon-Goerklintgaards Dublet met veel power de ring in. De ruin beschikt over een veertje in alles wat hij doet, en dat is aangenaam om naar te kijken. De passage-piaffe tour komt de combinatie gemakkelijker vanzelfsprekend en ritmisch door.  De zigzag in gallop is ook heel mooi vloeiend. Helaas een foutje in de eners, dat kost punten.  Te veel punten? De score komt uit op 70.52% En daarmee is het gat met het Nederlandse team niet kleiner geworden.

De laatste kans voor Amerika om vandaag de landenwedstrijd al naar de hand te zetten heet Verdades. Geboren in Nederland, als zoon van Florett Ass uit notabene een tuigpaardmoeder, heeft eerder bewezen het in zich te hebben om boven de 80% uit te komen in de Grand Prix. Amazone Laura Graves reed met de juiste focus en controle, en stuurde op die manier haar krachtpatser moeiteloos door het gevraagde heen. In Rio deed ze dat ook al. Toen won Amerika brons, en verloor Nederland daardoor uitzicht op een teammedaille. Hoe zou het in Rotterdam uitpakken? De score: 79.42%. Een waanzinnig goede score. En genoeg voor het Amerikaanse team om de leiding over te nemen in het klassement. Voorlopig dan. Wie uiteindelijk de landenwedstrijd wint wordt bepaald in de Grand Prix special en de Kür op muziek die zaterdag plaats zullen vinden. Maar op dit moment is de tussenstand: 1-0 voor Amerika.

UK: Daniel Watson rijdt KWPN-paard Amadeus

Voor de UK rijdt Daniel Watson de ring in met de bij Van Stokkum uit Made gefokte Amadeus. De zoon van OIivi die uit een moeder van Sandro Hit komt, die helemaal terug gaat op een Oldenburgse moederlijn zet een proef neer goed voor een score van 67.34%.

De tweede starter voor de UK Susan Pape, is een bekende verschijning op het Bundeschampionat en het WK jonge paarden. De echtgenote van de Duitse hengstenhouder Ingo Pape komt uit voor haar geboorteland en rijdt in Rotterdam mee in de landenwedstrijd op het hoogste niveau. Haar hengst Harmony’s Don Noblesse (v. Dancier) liet mooie dingen zien, maar zou in zijn totaliteit net een beetje meer power uit mogen stralen.  De jury is nogal verdeeld over de prestatie van deze combinatie en de score varieert tussen de 61% en 68%. zo is er vanavond in ieder geval evaluatiemateriaal voor het juryteam. Gemiddeld komt de score op: 65.88%

Laura Tomlinson rijdt de tweede (van in totaal 4!) nakomeling van Rubin Royal in deze rubriek naar binnen. Opnieuw zo’n zwartbruine sympathiek ogende. Laura beviel nog niet zo lang geleden van haar tweede kindje. En Rotterdam is haar eerste wedstrijd sinds die tijd met deze merrie. Haar paard Rosalie B  is een volle zus van Annabel Balkenhol’s Rockefeller’s Cinderella. Deze proef verliep nog niet zoals het kan. De piaffe ging de mist in, op dat onderdeel moet de merrie nog aan kracht en balans winnen. Ook in de galoptour slopen fouten. In deze landenwedstrijd was daardoor de toegevoegde waarde van Laura Tomlinson voor het Britse team beperkt.

Lara Butler maakt het toch nog goed voor de UK, door een score van ruim 71% neer te zetten met haar Rubin Al Asad, opnieuw een nakomeling van Rubin Royal, met aanleg voor piaffe en passage.

Zweden: Zuidenwind geroutineerd naar bijna 70%

Mads Hendliowitz rijdt zijn Sandro-Hit nazaat Jimmie Choo Seq naar de score van ruim 68%. De donkerbruine bloedgemaakte hengst, laat mooie verruimingen en een mooie passage zien en lijkt in vergelijking met zijn optreden in Rio (OS) vorig jaar, aan kracht gewonnen te hebben.

Als Juliette Ramel met Osmium-zoon Buriel KH de ring binnen rijdt, ga je even rechtop zitten. De combinatie heeft uitstraling en danst door de oefeningen heen. Vandaag had Buriel misschien net iets te veel power. Bij het binnenkomen ging het al even mis. Het drafappuyement begon fantastisch maar na het omstellen dook de bruine op de hand. Gelukkig kwam daarna de passage en piaffe en daar speelt Buriel gewoon mee. De pirouettes draait hij op een dubbeltje en neemt het gewicht dan echt op de achterhand.  Als liefhebber van een goed dressuurpaard vergeef je hem de eerder gemaakte fouten direct. Natuurlijk zit de jury daar anders in…  Dit keer bleef de score daardoor hangen op: 64.60%

Rose Mathisen rijdt KWPN gekeurde Zuidenwind, die als veulen verkocht werd via Veulenveiling Borculo heel geroutineerd rond. Het fokproduct van wijlen Huub en Tiny van Helvoirt  kent het kunstje dat Grand Prix heet inmiddels wel. Het geheel maakt een vanzelfsprekende een sympathieke indruk.  Score: 69.76%.

Als allerlaatste starter van de dag komt hengst Dante Weltino met Therese Nilshagen binnen gedanst. Het was een lange zit, maar voor Dante Weltino blijf je graag nog tien minuten langer zitten. Wat een fijne hengst, mooi in de aanleuning, ongedwongen in de uitstraling. De hengst is weer helemaal terug na zijn blessure in Rio. Hij heeft een fraaie passage en mooie manieren in de piaffe. Wel zijn de overgangen naar piaffe en vanuit de piaffe nog net wat vloeiender. Gezien zijn relatief jonge leeftijd van 10 jaar, zal de hengst zeker nog aan kracht winnen en daarmee deze onderdelen kunnen verbeteren. Voor nu: 73.82% en daarmee een vierde plaats in dit deelnemersveld.

 

Frankrijk: Ultrablue de massa veelbelovend

Séphanie Brieussel had zich het optreden met Amorak in Rotterdam wellicht anders voorgesteld. Te veel foutjes, te veel spanning zorgden ervoor dat de score bleef steken op ruim 62%. Amorak (v. Special D) lijkt overigens een talentvol paard. Ook hij werd onder de KWPN-vlag geboren.

Ludovic Henry rijdt After You als tweede starter voor het Franse team naar binnen. Hij laat een proef zien met een mooie passage. De uitgestrekte stap is een aandachtspunt en gaandeweg slopen er wat slordigheidjes in de proef.  Henry is van oorsprong dierenarts, maar richt zich de laatste jaren volledig op de paardensport.  Een van de hoogtepunten uit zijn carrière was ongetwijfeld zijn deelname aan de OS in Rio in 2016. Hier in Rotterdam behaalt hij een score van 66.43%.

Arnaud Serre is met zijn pas negenjarige Ultrablue de massa één van de meer veelbelovende combinaties binnen de Franse dressuurgelederen. Deze Ultrablue is bijzonder gefokt, een zoon van -opnieuw- Rubin Royal uit een Lusitano-moeder. En dat zie je terug in de verzamelde onderdelen als piaffe en pirouettes. Het vermogen om te verzamelen is beslist aanwezig bij deze bruine. In zijn totaliteit zou hij nog wat meer expressiviteit mogen winnen. En een onderdeel als de uitgestrekte stap zal waarschijnlijk nooit heel hoog gaan score bij deze combinatie. Voor nu: 67.90% en daarmee de hoogst scorende Franse combinatie tot nu toe.

Pierre Volla rijdt zijn door Jan Timmerman uit Moordrecht gefokte Baldinda Altena (v. Tolando) correct en zeker door de Grand Prix proef. De combinatie heeft ten opzichte van vorig jaar progressie gemaakt. De score kwam nu uit op: 64.94%

Duitsland stuurt C-team

Duitsland stuurt niet eens zijn B-team naar Rotterdam, maar eerder zijn C-team. De eerste starter voor de Duitsers: Hartwig Burfeind en Fine Spirit is goed voor bijna 67%.

Tweede starter voor Duitsland: Jan Dirk Giesselmann met zijn Rubin Royal nazaat Real Dancer maakte een hele solide indruk. De bruinzwarte die in zijn voorkomen sterk aan zijn vader doet denken. Het geheel zou een fractie expressiever mogen, maar echt zwakke punten waren ook niet te ontdekken. De score was er één van heel veel zeventjes: 69.06%

En als de score van Annabel Balkenhol dan ook onder de 70% blijft, lijken de kansen voor het Duitse team in deze Landenwedstrijd verkeken. Balkenhol scoorde lager dan we van haar gewend waren, dat heeft wellicht ook te maken met een dressuurhekje dat wegwaait tijdens haar proef, waardoor haar proef onderbroken wordt. Dat is echt pech.

Belgie: Jorinde Verwimp beste Belgische

België heeft maar drie combinaties in deze Nations Cup. In eerste instantie zou Jeroen Devroe één van de drie zijn, maar die moest afmelden. En Jeroen Hannes nam – op het laatste moment- zijn plaats over.  Zijn BWP-paard Bellagio blijft in de passage-piaffe tour mooi in het ritme. Het totaalbeeld mist net wat lichtvoetigheid en expressie.   Voor nu komt de score op bijna  64%.

Het optreden van Laurence Roos met Fil Rouge is er één met perspectief, gezien de score van 67.46% in dit deelnemersveld.

Jorinde Verwimp rijdt in Rotterdam een solide proef met haar Tiamo. De voormalige stalamazone zette een score van ruim 71% neer.

 

 

 

Startlijst en scores

Bron: Hoefslag
Foto’s: Digishots

Reacties