Cheroney Holtman: “Ik hoefde geen goed paard, maar ik wilde een leuk...

Cheroney Holtman: “Ik hoefde geen goed paard, maar ik wilde een leuk paard”

Cherony Holtman en Indra © Tirza van Manen

Na het overlijden van Misz. Bonanza (v. onbekend), de bonte pony van Cheroney Holtman bestond er voor haar geen andere viervoeter die deze plek kon invullen. Totdat ze bij de driejarige en eveneens bonte Indra (v. onbekend) ging kijken. Het was een match made in heaven en zo begon de amazone aan een nieuw avontuur. Ze leidde Indra op en waren zeer succesvol in de klasse B-dressuur.

In 2019 kreeg de merrie uit het niets Vasculitis, een zonneallergie. De amazone deed er alles aan om haar te helpen en met succes! Een half jaar later was Indra helemaal genezen. Door de corona-maatregelen maakte ze hun L1-debuut online en de plannen voor het nieuwe jaar zijn al gemaakt: debuteren in het BB-springen. 

Voor gek verklaard

Misz. Bonanza

Holtman vertelt over haar tijd met Misz. Bonanza: “Ik heb hem in totaal zes jaar gehad. Toen ik 18 werd, moest ik natuurlijk bij de paarden gaat starten. Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik dat met een bonte pony met pony-gangen wilde doen. Ik heb het gewoon gedaan! Ik vond het echt onzin om mijn pony te verkopen, omdat andere mensen dat zeiden en uiteindelijk zijn we tussen de paarden tot het M2 +13 gekomen.”

Bont gezelschap

Tot er plots een eind kwam aan het succes. “Helaas werd hij kreupel en werd er na een uitgebreid onderzoek in Utrecht duidelijk dat hij ook niet meer beter zou worden. Twee jaar geleden hebben we hem in laten slapen. Dat was eigenlijk ook het moment dat Indra op mijn pad kwam. In eerste instantie zei ik altijd: Ik hoef geen ander paard! Maar een heleboel mensen stuurde mij deze merrie door, omdat ze toch wel wisten dat het een mooie match kon zijn. Er wordt vaak gezegd “een goed paard heeft geen kleur”, maar ik wilde geen goed paard, ik wilde een leuk paard.”

Jong paard

“Toen ik mijn vorige pony kocht was ik nog redelijk jong en kende ik ook nog niet zoveel. Ik heb dus in die zes jaar tijd ontzettend veel van hem geleerd. Het mooiste aan dat proces vind ik dat je alles wat je er in stopt, er ook voor terug krijgt. Hoe ouder ik werd, hoe verder ik kwam en hoe beter de pony ook werd. Het was dus duidelijk dat mijn volgende paard een jong paard moest worden.”

Bijzonder

De aftekening

Indra maakte meteen indruk. “Je moet eigenlijk nooit gaan kijken als je een bont paard ziet, want dan ben je gelijk verliefd”, vertelt de amazone lachend verder. “Ik heb haar sinds ze drie jaar is en ik heb haar dus ook helemaal zelf opgeleid.” Indra heeft naast haar bonte vacht ook een speciale aftekening. “Ze heeft op haar rechterflank een uitroepteken staan. Haar naam betekent ook iets met de hemel en de aarde en omdat Misz. Bonanza nog niet zo lang overleden was, dachten we dat het wel iets moest betekenen. Dat uitroepteken maakte het helemaal compleet. Je gaat er toch anders over denken als het zo allemaal op z’n plekje valt.”

Andere beleving

“Toen we Indra kochten was ze al wel zadelmak en super braaf, dus ik kon meteen met haar aan de slag. Eerst hebben we veel gewandeld, toen zijn we aan het longeren begonnen en ben ik met haar gaan spelen. Ik had namelijk nog geen passend zadel. Het was wel een totaal andere beleving als toen met mijn pony. Ik heb hem zes jaar gehad en met hem kon ik lezen en schrijven en zij kende nog helemaal niks en vond alles eng. Op stal staan vond ze bijvoorbeeld raar en in de paddock staan kende ze niet. Ik heb wel eens gedacht: ‘Oei, waar ben ik aan begonnen?’”

Vasculitis

Toen Indra vier jaar werd is de combinatie begonnen met het rijden van wedstrijden. “De B ging heel erg goed, maar toen werd ze ziek.” De merrie kreeg Vasculitis. “In het kort houdt het in dat het een zonneallergie is. Ze kreeg dikke benen met flinke korsten. Het was natuurlijk verschrikkelijk voor mijn paard, maar ook voor mij was het even slikken omdat we al geselecteerd waren voor de Gelderse Kampioenschappen. Officieel mocht ze niet naar buiten, maar dat vind ik echt niet kunnen. Dus liet ik haar wel naar buiten, maar ik zorgde er wel voor dat ze helemaal ingepakt was. In de praktijk maakte dat, dat ik iedere dag om 07:00 ‘s ochtends naar stal reed om haar beschermende sokken aan te trekken. Op de manier waren alle vier haar benen goed beschermd.”

Indra

Sterke band

Het was een bijzondere periode waarin amazone en paard helemaal op elkaar aangewezen waren. “Ik ging elke ochtend naar stal om die sokken aan te doen en zij wist dat. De behandeling en het aantrekken van haar beschermers deed eigenlijk heel veel zeer. De eerste keer werd ze door de dierenarts verdoofd, maar daarna moest ik het natuurlijk zelf doen. De dierenarts zei er wel bij: “Als het nou niet gaat, geef haar dan dit en dit.” De eerste keer dat ik het probeerde bleef ze ontzettend braaf staan en dan weet je dat het goed zit. Het was echt alsof ze snapte dat ik haar hielp. Dan weet je gewoon dat de band ontzettend goed is.”

Helemaal hersteld

“In 2019 hebben we eigenlijk alleen maar binnen gereden. Het was in maart/april ontstaan en vlak voordat ik op vakantie ging, in september/oktober was ze er gelukkig helemaal van hersteld. Daarna durfde we toch nog niet zonder bescherming buiten te rijden, dus maakten we onze rentree in het indoor-seizoen. We hadden gehoopt om dit jaar L1 te rijden, maar ja, door de corona werd het een online debuut”, lacht de amazone.

Extra uitdaging

Om toch fanatiek bezig te blijven, besloot de amazone zichzelf en haar merrie op te geven voor de Hoefslag@Home-wintercompetitie.. “Eigenlijk wilde we in de klasse Licht meedoen, maar op de X lag een enorme regenplas. Indra vond dat ze nog niet toe was aan de eventing, dus dat beetje water zorgde wel voor de nodige problemen bij het rijden van die proef”, vertelt Holtman lachend verder. “In de Basis-proef ging het een heel stuk beter en uiteindelijk werd onze proef beloond met een mooie 72,20%.”

Talent

Indra en Cherony

Over de toekomst vertelt ze: “Ik hoop haar zo lang mogelijk te houden, maar het belangrijkste is dat we samen plezier blijven maken. Dit jaar zijn we begonnen met springen. Ik heb daar expres wat langer mee gewacht vanwege haar leeftijd, maar eigenlijk pakt ze het heel erg goed op. Ik hoopte in december BB te gaan springen, maar dat is dus iets voor volgend jaar. Als ik haar meeneem naar mijn opleiding krijgt ze de nodige complimenten over haar springtechniek, maar of het talent uit haar stamboom komt? Geen idee!

Pech

Als je mee hebt gedaan aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maakte je ook kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Holtman vindt dat ze die wel verdiend hebben na alle ellende. “Vorig jaar hadden we ontzettende pech met Indra’s allergie, dit jaar hebben we pech met corona en eigenlijk heb ik dubbel pech omdat ik ook nog eens in de horeca werk. Ik zet alle zeilen bij om mijn paard te betalen. Nieuwe laarzen kopen zit er voorlopig dus even niet in. Het zou dus mooi zijn om volgend jaar, in het L, extra te shinen met nieuwe laarzen!”, besluit Holtman enthousiast. 

De Hoefslag@Home-wintercompetitie is afgelopen en de Hoefslag@Home Unlocked Competitie is van start gegaan. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   

Reacties