Chelsea Breilmann: “Reining past gewoon helemaal bij mij”

Chelsea Breilmann: “Reining past gewoon helemaal bij mij”

Chelsea Breilmann en Keys Hollywood King hebben al fans.

Afgelopen maand maakte Chelsea Breilmann met de aankoop van het paard Keys Hollywood King de overstap van voltige naar reining. Wat ze vooral heel fijn vindt, is dat het zo ‘easy going’ is. “Het is gewoon heel erg leuk dat er iets in de paardensport is dat me aanspreekt en waarin ik verder wil komen”, vertelt ze enthousiast.

Wereldruiterspelen

Doordat haar moeder Cynthia Danvers actief is in de internationale voltigesport, reisde Chelsea al op jonge leeftijd de hele wereld over om paarden te kijken. Zodoende ging ze ook mee naar de Wereldruiterspelen in Tryon. “Daar waren natuurlijk heel veel disciplines”, vertelt ze. “We hebben toen ook even bij reining staan kijken. Ik vond het toen heel apart, het was echt heel wat anders. Dat vond ik zó leuk dat ik steeds meer filmpjes ging kijken en informatie ging opzoeken. Nu met Corona had ik het zo rustig met school dat ik dacht: dit is de tijd dat ik me kan focussen op het beginnen met iets nieuws.”

Sportpaard en vriend

Via reining-bondscoach Robert Overbeek kwamen Chelsea en haar moeder bij Liselotte Verboom terecht. Danvers vertelt: “Ik vroeg me eerst wel af hoe serieus Chelsea hierin was, maar toen bleek dat ze het echt graag wilde hebben we via Robert een ingang gevonden. Liselotte zit bij hem in het kader en zodoende kwamen we bij haar terecht. Robert wist namelijk dat Key eventueel te koop was, mits hij naar een goed huis ging.” Er was gelijk een klik tussen de 14-jarige amazone en de hengst. “Het is niet alleen een leuk sportpaard maar ook echt een vriend”, stelt Chelsea. “Hij is zo lief. Ik merk ook dat hij het heel leuk vindt om nu iemand weer alles te leren.”

Niet van de glitters

“Ik vind het heel erg leuk dat de paarden in de reining zo anders zijn vergeleken met voltige en dressuur”, gaat Chelsea verder. “De paarden zijn iets ‘chiller’, maar willen alsnog heel graag werken. Dit soort paard past gewoon goed bij mij. Daarnaast vind ik het ook leuk om zelf nu met het paard bezig te zijn. Bij voltige doet de longeur dat natuurlijk. Nu is Key echt gefocust op mij. Ik vind het ook heel leuk dat je een westernpaard kan rijden met zo weinig hulpen. Lekker losse teugels en veel met je zit. Het is een beetje ‘easy going’, dat vind ik wel heel erg fijn.” Danvers lacht: “Ja, Chelsea was nooit echt van de setjes en de glitters, zoals ik juist wel ben als dressuuramazone. Dat hele nette is niets voor haar, dit past haar eigenlijk veel beter.”

Heel geduldig

De amazone heeft Keys Hollywood King nu een maand in haar bezit. Over hem vertelt ze: “Ik heb echt heel veel vertrouwen in Key. Ik heb nooit het idee dat ik eraf ga vallen, die mogelijkheid komt niet eens in me op als ik op hem rijd. Daardoor kan ik me focussen op de oefeningen en dat is heel erg fijn. Verder is Key een grapjas. Hij heeft echt wel humor. Tijdens het rijden is hij juist weer heel geduldig. Ik moet zelf nog veel leren, maar als ik iets fout doe doet hij nooit raar. Hij doet de oefening dan gewoon niet. Wanneer ik het goed goe, gaat hij mee. Dan heeft hij echt zoiets van: “Hé, ze kan het! Wat fijn!”. Het is zo leuk dat hij het zo graag voor je wil doen. Hij is zo lief en betrouwbaar.” “Ja, hij is echt een professor”, voegt haar moeder daaraan toe.

Vloeiende overstap

“De overstap valt me tot nu toe eigenlijk wel heel erg mee”, vertelt Chelsea vrolijk verder. “Ik had gedacht dat het veel langer zou duren om alles te leren. Het scheelt dat Key zo’n fijn leerpaard is dat alles heel vloeiend gaat. Ook de lessen bij Roy Willemsen gaan goed, hij begeleidt ons er heel fijn mee. Liselotte trainde ook bij hem, dus het is fijn dat hij het paard al kent. Met alle hulp die ik krijg gaat de overstap eigenlijk heel erg goed.” Toen Chelsea nog Engels reed, had ze totaal geen wedstrijdambities. Dat is nu ze zo goed gaat met Keys Hollywood King wel anders. “Het is nu gewoon heel erg leuk dat er iets is in de paardensport dat me aanspreekt, en waar ik dan ook nog wedstrijden in kan doen.”

Hard werken

Onder Liselotte Verboom werd Keys Hollywood King Nederlands Kampioen Reining bij de Young Riders. Zij kwam vanuit de springsport de reining ingerold en werd ook omgeschoold met behulp van de stoere hengst. “Hetzelfde doet hij nu bij Chelsea, maar dan vanuit de voltige”, stelt haar moeder. Of ze dan ook Nederlands Kampioen reining bij de Young Riders wil worden? “Ik wil voor nu gewoon graag veel wedstrijdervaring opdoen”, antwoordt Chelsea. “Maar als het zou kunnen is het wel superleuk. Ik wil het alleen als het in de juiste omstandigheden met Key kan. Natuurlijk is het doel om hoog te komen. De sport is niet heel groot in Nederland, dus als we hard werken kunnen we echt wel ergens komen”, is ze vastberaden.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties