Chef-steward Jacques Van Daele: ‘Integriteit is het belangrijkst’

Chef-steward Jacques Van Daele: ‘Integriteit is het belangrijkst’

losrijden dressuur

Eerder deze week liet het CHIO Aken al weten extra info-stewards in te zetten bij het losrijden van de dressuurruiters om de transparantie van de dressuursport te vergroten. Nu laat ook chef-steward Jacques Van Daele weten dat hij zijn taak zeer serieus neemt.

“Wanneer iemand te ver gaat, dan gaat hij te ver…”

Geen vijanden

Van Daele heeft in het verleden al diverse aanvaringen met deelnemers gehad, vertelt hij. “Ze begrepen niet waarom ze een gele kaart kregen,” legt hij uit. “Ik neem ruim de tijd om het uit te leggen. Een uur, soms anderhalf. Ze hoeven het dan nog steeds niet met me eens te zijn, maar we hoeven ook geen vijanden te zijn.”

Volgens de organisatie van het CHIO hebben de discussies over het losrijden onder meer geleid tot discussies, beschuldigingen en beledigingen op social media.

Naleven regels

De stewards van de FEI zijn verantwoordelijk voor naleving van de regels van de deelnemende ruiters en amazones. De Belg Van Daele is sinds vorig jaar chef-steward. “Ik begeleid de ruiters en amazones, ik ben aanwezig in de stallen en tijdens het losrijden en ik observeer en controleer alles wat daartussenin gebeurt.”

Wie zich aan de regels houdt, heeft niets te duchten. “De dressuursport heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Een verkeerde hoofd- halshouding wordt niet meer geaccepteerd. Niet door de pers, maar ook zeker niet door het publiek. Er wordt nu niet meer gereden zoals twintig jaar geleden. De meeste ruiters hebben dat allang begrepen. Maar ik erken ook: nog lang niet allemaal. En daaraan moeten we met zijn allen werken. Nog niet iedereen is overtuigd, maar dat komt!”

Niet altijd makkelijk

De Belg blijft graag in gesprek met de deelnemers in Aken. “En anders moet ik maatregelen nemen die ik zeker niet leuk vind. Ik heb liever een concours zonder waarschuwingen en gele kaarten. Maar mijn werk is niet altijd makkelijk. Ik vraag mensen ook wel eens een half uurtje na te denken wanneer ze boos zijn. En dat werkt. Integriteit vind ik het allerbelangrijkste. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.”

Adequater reageren

Het werk van de stewards is de laatste jaren veranderd, denkt Van Daele. “De toeschouwers hebben waarschijnlijk vroeger gedacht: Ze zitten daar maar. De stewards zullen vanaf dit jaar beter zichtbaar zijn en adequater reageren. Dat is wel eens niet goed gegaan en dat is mijn verantwoordelijkheid. Wat dat betreft was vorig jaar niet mijn beste optreden. Als iemand niet eerlijk rijdt, dan moet diegene daarop aangesproken worden. Niet later, maar direct!”

Aken is vrijdag van start gegaan en duurt nog tot en met 21 juli. De dressuurruiters komen op woensdag 17 juli voor het eerst in de baan.

Bron: CHIO Aken / Hoefslag

Foto: archief Remco Veurink

Reacties