Schorsing chef d’equipe door creëren van oproer WEG

Schorsing chef d’equipe door creëren van oproer WEG

Ignasi Casas Vaque
FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

Ignasi Casas Vaque, de chef d’equipe van Spanje, is 12 maanden geschorst door het FEI-tribunaal. Hij zou een groot aandeel hebben gehad in de nare situaties die ontstonden nadat de endurance op de Wereldruiterspelen werd geannuleerd.

Eerder verwierp het tribunaal beweringen dat Casas Vaque de paardensport in slecht licht had gebracht. Ze namen de doodsbedreigingen van Casas Vaque aan jury J-P Allegret niet serieus en ondernamen evenmin actie toen de FEI aangaf dat Casas Vaque oproer aanzette. Dat laatste is volgens de wet van Nort Carolina een strafbaar feit. Het tribunaal erkende wel dat de chef d’equipe meerdere malen onjuist gedrag vertoonde.

Schorsing en boete

De opgedragen schorsing van 12 maanden is de helft van wat de FEI aanvroeg. Daarnaast krijgt Casas Vaque een boete van 2.000 Zwitserse frank opgedragen en moet hij 3.000 dollar aan kosten betalen.

De Spaanse Chef d’equipe had 4 combinaties die in de running waren voor medailles toen de wedstrijd werd geannuleerd. Naast zijn rol als chef d’equipe was Cases Vaque tijdens de Wereldruiterspelen het hoofd van de dierenarts voor het Spaanse team, FEI-official en vicevoorzitter van het FEI Technisch Endurance Comité (ETC). Vanaf oktober is Casas Vaque al ontheven van zijn taken binnen de FEI.

Situatie Wereldruiterspelen

Op 12 september stuurden officials een groep enduranceruiters naar de verkeerde start van het parcours tijdens de Wereldruiterspelen . Na de eerste lus van het parcours besloot de organisatie om de wedstrijd opnieuw te starten. Het parcours kreeg een verkorte afstand van 120 kilometer. Na een zware stortbui later die dag, ontstond een bijzonder hoge luchtvochtigheid. Officials waren het toen unaniem eens: dit weer creëerde een te hoog risico voor het welzijn van de paarden. De wedstrijd werd geannuleerd. 53 paarden waren op dat moment al in de kliniek.

De FEI beweert dat Casas Vaque mensen stimuleerde om te protesteren. Zij vinden dat er duidelijk gevaar was voor schade en verwondingen en dat Casas Vaque’s agressieve lichaamstaal en geschreeuw anderen stimuleerde om deel te nemen aan het protest. De politie arresteerde minimaal 1 persoon. Opzettelijk of niet, het heeft de publieke opinie van de sport beïnvloedt.

‘Ze zullen je vermoorden’

Tegen Allegret maakte Casas Vaque opmerkingen als ‘De ruiters zullen je vinden’ en ‘Ze zullen je vermoorden’. De FEI erkent dat dit zijn eerste overtreding is, dat de omstandigheden “uitdagend” waren en dat emoties over het algemeen veel invloed hebben. Toch is dit voor hen geen excuus voor zijn gedrag. Hij had al het mogelijke moeten doen om de situatie nuchter te bekijken en respect te tonen voor de officials. In plaats daarvan escaleerde zijn gedrag.

Video’s van zijn geschreeuw gingen viraal. Het tribunaal bekeek verschillende video’s en nam dit mee in zijn besluitvorming.

 

Bron: Horse-Canada

Foto: Digishots

Reacties