Charlotte Dujardin: ‘Mount St John Freestyle is in alle opzichten perfect’

Charlotte Dujardin: ‘Mount St John Freestyle is in alle opzichten perfect’

Mount St John Freestyle
Charlotte Dujardin - Mount St John Freestyle CDI Zeeland Outdoor 2018 © DigiShots

Alle ogen zullen in september, tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon, ongetwijfeld gericht zijn op Charlotte Dujardin en haar Fidermark-dochter Mount St John Freestyle. De combinatie gooit hoge ogen in de Grand Prix, met scores die de 80 procent al overschrijden. Horse & Hound zette een aantal feiten over ‘Mrs Valegro’ op een rij.

Het ziet ernaar uit dat Dujardin en de talentvolle merrie een plek in het Britse team voor ‘Tryon 2019’ niet meer kan ontgaan. Eigenaresse Emma Blundell kocht Mount St John Freestyle als veulen tijdens de veiling in Verden. Ze werd gefokt door Stephan Kurz in Duitsland.

Blundell reed de merrie zelf in de jonge-paarden-competitie, waarna Dujardin in 2015 te teugels overnam. Bij hun debuut noteerden ze direct een score van 78 procent.

Ongeslagen

De combinatie is nu al meer dan twee jaar ongeslagen en al drie jaar is de score niet onder de 74 procent geweest. In de Prix st. Georges in 2016 moest ze Hawtins Delicato (v Diamond Hit) voor laten gaan, ook gereden door Dujardin. De bruine ruin is momenteel Carl Hesters troef voor Tryon.

Mount St John Freestyle is ongetwijfeld talentvol, maar heeft met haar 9 jaar nog wel haar ‘groene momenten’. Die uitten zich met name tijdens de overgangen piaffe-passage. ‘In Windsor verraste ze me hiermee,’ vertelde Dujardin na haar zege afgelopen week in Bolesworth. ‘In de training gingen de overgangen vlekkeloos, in de ring was ze ineens blanco. Ze waren nog niet genoeg bevestigd dus hebben we er de afgelopen tijd extra op getraind.’

Paarden wisselen

Trainer en collega Carl Hester en Dujardin wisselen regelmatig van paard en Freestyle is daar geen uitzondering op. Hester reed de merrie voor de wedstrijd in Bolesworth zodat Dujardin de paffe-passage vanaf de grond kon zien. En met resultaat!

De merrie heeft absoluut geen merrie-streken vertelt de amazone. ‘Ze is in alle opzichten perfect. Ook in de omgang is ze heel lief en ze houdt van knuffelen. Waar ik haar ook mee naar toe neem, ze presteert altijd.’

Eén klein nadeeltje, ze hangt nogal aan andere paarden. ‘Alleen op wedstrijd, thuis doet ze dat niet. Ze roept onophoudelijk en kan heel onrustig zijn. Dat kan best wat stress opleveren.’

Oma Freestyle

Ondank haar leeftijd van 9 jaar is de merrie al oma. Ze kreeg via embyo-transplantatie drie veulens, MSJ A La Freestyle van Ampere, MSJ Dancefloor van De Niro en MSJ Streetdance van San Amour. A La Freestyle kreeg dit jaar een veulen van Vivaldi en Dancefloor kreeg een merrieveulen van Total US.

Bron: Horse & Hound

Foto: DigiShots

Reacties