Charlotte Coquerelle: “Olivia geeft zichzelf echt volledig”

Charlotte Coquerelle: “Olivia geeft zichzelf echt volledig”

0 1154
Charlotte Coquerelle en Olivia in Houten. Foto: Privébezit

De Franse amazone Charlotte Coquerelle gooide vrijdag hoge ogen tijdens de basissportwedstrijd in Houten. In het L1 behaalde ze met Olivia (v. San Amour) monsterscores van 244,5 en 250,5. Beide scores gingen daarmee ruim over de 80%.

Uiterste best

De 16-jarige is samen met drie van haar paarden naar Nederland gekomen hier om meer te leren over dressuur en om aan haar Engelse vaardigheden te sleutelen. Coquerelle wordt momenteel getraind door Estelle van Herwijnen en Maurice Simons van 3E Horses. Over de 6-jarige merrie waarmee ze topscores behaalde in Houten vertelt ze: “Olivia is een hele bijzondere merrie. Daarbij beschikt ze over super kwaliteiten. Ze is nog maar vijf maanden onder het zadel maar doet echt haar uiterste best voor je. Dat voel ik dan ook in de proef: ze geeft zichzelf echt volledig.”

Toevallige ontmoeting

Hoe kwam de jonge amazone zo bij 3E Horses terecht? Maurice Simons vertelt: “In februari ging ik naar Le Mans voor een afspraak met Morgan Barbançon. We gaan namelijk samen clinics organiseren in Nederland. Op dat concours ontmoette ik per toeval de ouders van Charlotte. Eenmaal aan de praat vertelden ze mij dat de FEI-pony Indoorrain in Nederland hadden gekocht. Dat was toevallig een pony die wij drie jaar geleden verkochten aan een Nederlandse familie. De ouders gaven aan dat Charlotte en de pony nog niet echt een goede combinatie vormden. Een maand later kreeg ik een telefoontje van de vader van Charlotte: ze waren op weg naar Nederland met Indoorrain en de vraag was of wij hem wilden trainen. Daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen!”, geeft hij aan.

Getalenteerd

Tijdens het trainen van de pony werden Simons en Van Herwijnen naar eigen zeggen ‘weer helemaal verliefd’. Daarom besloten ze Indoorrain terug te kopen. “Kort daarna kreeg ik wederom telefoon van de vader van Charlotte”, gaat Simons verder. “Dit keer was de vraag of Charlotte bij ons mocht komen trainen. Daarnaast was de opdracht dat ze aan haar Engelse vaardigheden moest werken. Gezien wij momenteel ruim 15 dressuurpaarden op stal hebben staan, konden wij de hulp van Charlotte goed gebruiken.” Van Herwijnen vult aan: “Charlotte is een getalenteerde amazone met een aantal mooie sportpaarden. Het is dan ook mooi om haar te kunnen trainen en om haar wekelijks te zien groeien. Het technisch rijden verdient nog wat aandacht, maar daar is nog veel ruimte voor verbetering!”

Derde wedstrijd

“Olivia heeft echt een heel goed karakter”, stelt Charlotte zelf over haar pony. “Ze is echt ontzettend lief voor een merrie. Ze moppert niet en doet alles wat we van haar vragen. Zelfs als ze het even niet begrijpt probeert ze het toch. Vrijdag was pas haar derde wedstrijd. In Frankrijk liep ze haar eerste wedstrijd tijdens de Grand National in Mâcon, daar won ze beide proeven. Ze werd toen gereden door een goede vriendin van mij. Vorige week was de eerste keer dat ik haar in Nederland startte, waarbij ze ook alle proeven won met super scores. Olivia stond te koop net voordat de lockdown in ging. Mijn moeder zei dat we haar écht moesten ophalen omdat we de kans niet konden missen. De dag nadat ik haar kocht ging de lockdown in. We waren dus net op tijd!”

Twee jaar

Naast Olivia heeft Coquerelle nog een paar andere pony’s. Eén daarvan is in Frankrijk gebleven. “Dat is Pearson Junior. Door hem ben ik twee jaar geleden begonnen met het rijden van dressuur. Hij had al op de Europese Kampioenschappen en meerdere CDIP’s gelopen toen ik hem kocht. Omdat ik nog nooit dressuur had gereden was het aan het begin best moeilijk maar hij heeft me alles geleerd. Dit jaar zijn we begonnen op Grand Prix Pony-niveau maar door de lockdown konden we helaas niet veel op wedstrijd. Pearcy is in Frankrijk gebleven en wordt nu door iemand anders geleased.”

Verschillende paarden

De 12-jarige KWPN’er Don Juan is ook onder het zadel bij de talentvolle amazone. Vorig jaar startte ze de ruin in de wedstrijden op een niveau soortgelijk aan de Children, die wedstrijd wonnen ze bijna. De ruin staat momenteel te koop. “Daarnaast heb ik nog Waddenhoek’s Merlin, een Nederlandse pony. Ook hem kocht ik net voor de lockdown. Helaas moest hij vanwege gezondheidsproblemen met pensioen, dus met hem zal ik nooit op wedstrijd kunnen gaan. Dat is wel heel erg jammer.” Op dit moment werkt de amazone als groom bij 3E Horses. “Daarom rijd ik ook verschillende paarden voor Maurice en Estelle. Het is echt een hele gave kans en ik ben blij voor deze samenwerking.”

Goed van pas

Naast Van Herwijnen Coquerelle begeleidt, klimt ze zelf ook in het zadel van de paarden die haar pupil meenam uit Frankrijk. Ze vertelt: “Ik ben ontzettend blij dat ik Don Juan nu in het ZZ-Zwaar mag starten. Het is een hele brave ruin met goede gangen en hij is ook geschikt voor het hogere werk. Het doel is dan ook om hem naar de Zware Tour te brengen dit jaar. Zaterdag behaalden we een tweede plek in Blaricum. Daarnaast zou ik het gaaf vinden om Olivia naar het WK Jonge Dressuurpaarden 2021 te mogen rijden. Omdat ik zelf ook nog de 11-jarige Surabaya in de Inter 2 heb lopen en we dus veel goede paarden hebben staan, komt de hulp van Charlotte zeer goed van pas”, is ze enthousiast.

Het doel van Coquerelle’s verblijf in Nederland is dus in ieder geval beter worden in dressuurrijden, zoals ze al aangaf. En verder? Coquerelle vertelt: “Ik wil het gewoon zo goed mogelijk doen en zo ver mogelijk komen. Vanaf dit jaar zou ik graag in de Junioren starten en vanaf daar steeds verder omhoog klimmen. Ik ga zien hoe ver ik kan komen!”, sluit ze gemotiveerd af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit / 3E Horses

Reacties