Chantal Regter: ‘Ik waagde de gok en het lukte’

Chantal Regter: ‘Ik waagde de gok en het lukte’

0 287
Chantal Regter - Haskal
Chantal Regter - Haskal KWPN Kampioenschappen 2017 © DigiShots

Met een prachtige en snelle barragerit schreef Chantal Regter het afgelopen weekend de Grote Prijs van Beilen op haar naam. De amazone kwam aan de start met haar Haskal (v Cardento).

Regter dankte haar overwinning voor een deel aan collega-springruiter Bram van Es. Die gaf de amazone kort voor haar barragerit een gouden tip. Van Es adviseerde Regter niet links, maar rechtsaf te draaien richting laatste hindernis. Via die lijn pakte ze de beslissende tijdwinst.

Tweede werd Maureen Bonder, die een halve seconde tekort kwam, voor Bert-Jan Zuidema. Ook de vierde plek was voor Chantal Regter, op haar andere paard Quilando (v Qiutender). De vijfde plek was voor de laatste foutloze barragedeelnemer Lisa Broekert.

Barrage

Vijftien van de maar liefst 55 combinaties plaatsten zich voor de barrage. Daaronder was ook de winnares van vorig jaar Laura Slager. Bert-Jan Zuidema beet met He’s my Lord het spits af en zette een tijd neer van 37.15 seconden.

Lang bleef hij niet bovenaan, want Maureen Bonder scherpte die tijd met Flierefluiter (v Tygo) direct na hem aan. In de vijfde barragerit startte Chantal Regter voortvarend, maar met de eindstreep in zicht leek ze niet op de winst af te gaan. Ze was op de voorlaatste hindernis zelfs een seconde langzamer dan Bonder en Zuidema.

Forse tijdwinst

Een volkomen onverwachte rechtse wending, waar alle voorgangers links gingen, zorgde voor een forse tijdwinst en Regter passeerde het elektronische oog in 36.31 seconden. Hoewel diverse combinaties die kortere route ook probeerden kwam niemand van de tien volgende combinaties meer aan Regters tijd.

“Het was een gouden tip van Bram van Es”, lachte Chantal Regter na afloop. “Ik had nog niemand voor mij zien rijden, omdat ik zelf aan het inrijden was. Vlak voor ik in de ring kwam, zei Bram “je moet rechtsaf gaan naar de laatste hindernis.”

Regter had overigens geen idee of dat een goede tip was: “Ik moest ook nog met mijn tweede paard de barrage in, dus had ik twee kansen. Daarom waagde ik de gok en het lukte.”

Kans van slagen

Tipgever Van Es glunderde na afloop ook. “Ik schatte in dat de rechtse draai ook kans van slagen had. Er was voldoende ruimte. Het was weliswaar niet logisch, maar wel een veel kortere lijn naar de laatste hindernis.”
Zelf reed Van Es de Grote Prijs niet, hij rijdt momenteel alleen jonge L-paarden.

Ook erg blij met de winst van Regter was fokker Jan Otten. “Ik weet dat dit paard veel vermogen heeft. En het is geweldig dat Chantal hier wint, voor mij eigenlijk een thuiswedstrijd”, aldus Otten, die het zevenjarige paard al geruime tijd geleden aan Regter verkocht.

“Ik rijd hem al vanaf zijn derde jaar,” vertelt ze zelf. “Hij is intelligent en heeft een echte wedstrijdmentaliteit. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Dit is pas het tweede Z-parcours voor Haskal.”

Geen risico

Ook Maureen Bonder kijkt tevreden terug op haar ‘zilveren’ rit. “Als eerste zeg ik super tevreden, maar wanneer ik de halve seconde verschil zie tussen Chantal en mij, denk ik: zou het niet sneller gekund hebben?” Bonder koos voor de logische linker lijn. “Chantal reed na mij, ik had helemaal niet gezien dat rechts ook kon. Achteraf is het goed zo. Mijn negenjarige Flierefluiter is nog onervaren, dus heb ik geen risico genomen.”

Bron: Indoor Hartje Drenthe

Foto: Digishots

Reacties