Chanel Stokje: “Ik heb van top tot teen onder Eastwood gelegen”

Chanel Stokje: “Ik heb van top tot teen onder Eastwood gelegen”

Chanel Stokje met Eastwood. Foto: odD Fotografie

De laatste crossles voor ze naar Ierland zou gaan eindigde voor Chanel Stokje in een ziekenhuisopname en een langdurig revalidatietraject. Vanuit haar ziekenhuisbed begon ze Saddle Up, een platform voor tweedehands paardenspullen. Met als missie: de paardensport verduurzamen.

Laatste crossles

Chanel heeft altijd al paarden aan huis gehad, tot het huis verkocht werd en ze ging studeren. Wel vond ze een paard waar ze mee mocht rijden wanneer ze wilde. Ze vertelt: “Dat was ontzettend leuk. Eastwood stond op stal in Renswoude en ik had er spring- en crossles mee. Bij de Schalm kun je in de zomer meedoen aan lessen. Dat deden we dan ook met plezier. Eastwood had nog nooit gecrosst, maar hij pakte het heel fijn op. Ik zou voor mijn master naar Ierland gaan en dit was de laatste crossles om het af te sluiten. Alleen toen ging het mis…”

Miscommunicatie

De combinatie wilde over een boomstam op palen springen. Het was een dubbele hindernis. “We kregen een beetje een miscommunicatie. Tussen de hindernissen moest je een snelle 5 of een langzame 6 passen rijden. Eastwood maakte er 5,5 en ging er daardoor niet overheen, maar dóórheen. Hij is volledig over de kop geslagen en bovenop mij terecht gekomen. De hindernis was ook mee omgevallen, dus Eastwood kon in eerste instantie niet opstaan. Uiteindelijk stond hij toch op, en ik dacht ik dus ook. Maar ik merkte bijna direct dat dat niet ging. Mijn vader is gelijk naar mij toe gekomen en mijn moeder heeft 112 gebeld. Al snel waren er twee ambulances, een traumahelikopter en nog wat politie ter plaatse.”

Veel operaties

De hulpdiensten brachten de amazone naar het UMC. Nog diezelfde avond werd ze geopereerd aan een geperforeerde darm. “Ook had ik meerdere breuken in mijn bekken, waar ze me enige tijd later aan geopereerd hebben. Mijn schouder was ook uit de kom en mijn pees was afgescheurd. Ze dachten eerst dat het met rust goed zou komen, maar daar ben ik een half jaar later alsnog aan geopereerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit nachtmerries van heb gehad en dat ik niet bang ben geweest. Op een gegeven moment kreeg ik weer veel zin om te rijden, maar het revalidatietraject was erg lang. Ik heb 6 weken in een rolstoel gezeten, 6 weken als een oma’tje achter een looprek gelopen en daarna ging ik bij de fysio over naar krukken”, vertelt ze openhartig.

Chanel Stokje toen ze voor het eerst weer bij Eastwood kwam.

Niet zijn schuld

Vanaf het moment dat ze weer kon lopen, zeurde Chanel bij de fysiotherapeut of ze weer te paard mocht. “Het heeft maanden geduurd voordat ik weer had leren lopen. Maar toen ik het kon wilde ik gelijk weer paardrijden. De eerste keer dat ik er weer op zat, was dat gewoon op Eastwood: hetzelfde paard als waarmee ik mijn ongeluk heb gehad. Ik ben niet bang geweest omdat het niet zijn schuld was dat we vielen. Had hij heel raar gedaan, dan had ik het misschien wel spannend gevonden. Het was gewoon pech en echt een miscommunicatie. Eigenlijk was hij juist veel te braaf: hij probeerde er toch overheen te komen in plaats van dat hij stopte of er langs ging.”

Verduurzamen

Door haar ongeluk had Chanel een onverwachts tussenjaar. Ze geeft aan dat ze de dagen toch wel graag meer wilde vullen. Ze liep al langer met het idee rond om een eigen onderneming op te zetten. Dit heeft ze samen met haar vriend in de revalidatieperiode doorgezet. “Ik vind duurzaamheid belangrijk. Ik hergebruik alles en let op mijn consumptie. De paardenmarkt is naar mijn idee weinig bezig met verduurzamen. Het lijkt me mooi als mensen steeds vaker inzien dat het goed is om spullen een tweede leven te geven. Er wordt natuurlijk veel verkocht via Marktplaats, maar de kans dat je daar opgelicht wordt is best groot. Ik hoop dat de drempel voor mensen lager wordt door via mijn platform te bestellen. Het hergebruiken zou van mij wel wat meer de norm mogen worden.”

Nieuwe stip

Het opzetten van Saddle Up was voor de amazone een welkome klus. “Ik was door mijn revalidatietraject natuurlijk best beperkt in wat ik kon gaan doen. Ik dacht bij mijzelf: ga ik thuis zitten en niks doen, of ga ik andere manieren bedenken om blij te worden? Saddle Up was voor mij iets waar ik naar uitkeek, een nieuwe stip op de horizon. Aan het begin van mijn revalidatie duurden de dagen heel lang. Ik kwam van fulltime werken bij Adidas zo thuis te zitten. Gelukkig heb ik hierdoor een manier gevonden om weer bezig te gaan. Inmiddels zit ik in Engeland voor mijn master en rijd ik wanneer ik in Nederland ben weer op Eastwood. We doen wel weer springlessen. Een crossles zou ik eerlijk gezegd niet zo snel meer doen.”

Top tot teen

Hoewel ze liever niet had dat het ongeluk was gebeurd, heeft het haar ook mooie dingen gebracht. “Wanneer ik in de spiegel kijk zie ik heel veel littekens. Dat is niet altijd makkelijk en als ik de tijd terug kon draaien was ik heel blij als het niet was gebeurd. Maar nu is het gebeurd en kan ik er het beste van maken. Zo komen er ook nieuwe kansen op mijn pad, zoals Saddle Up. Maar naar aanleiding van een artikel in het AD nemen ook veel mensen contact met me op. Ze hebben vaak iets soortgelijks meegemaakt. Het is fijn dat ik anderen kan helpen door hun verhaal te horen en door er samen over te praten. Dat is dan ook mijn grootste tip: praat erover als je hulp nodig hebt. Ik ben nu ook bezig met een psycholoog, omdat ik me heel erg van mijn emoties afgesloten heb. Nu kan ik het laatste stukje verwerken.”

Bescherming is belangrijk

“Waar ik vooral blij mee ben, is dat ik mijn cap en mijn bodyprotector op en om had. Een half jaar voor mijn val had ik een nieuwe cap gekocht. Caps vergaan natuurlijk na zoveel jaar. Ik heb echt van top tot teen onder Eastwood gelegen, ik had ook de schrammen op mijn gezicht en mijn cap was helemaal kapot. Ik merkte dus echt extra hoe belangrijk het is om te investeren in goede spullen. Je hebt maar één hoofd, dus daar moet je zuinig op zijn!”, besluit ze.

Heb jij ook iets dergelijks meegemaakt en wil je er graag over praten met een lotgenoot? Schroom dan niet om contact op te nemen met Chanel Stokje via Instagram.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: odD fotografie

Reacties