CDI Compiègne Nations Cup: Zweedse en Deense combinaties zetten toon

CDI Compiègne Nations Cup: Zweedse en Deense combinaties zetten toon

Catherine Dufour - Atterupgaards Cassidy © DigiShots

Tijdens het CDI 5* Compiègne  maakte de Nederlandse afvaardiging in de Grand Prix dressuur die deel uit maakte van de Nation Cup,  niet direct de allergrootste indruk. Het waren de Zweden en Denen die de toon zetten, dankzij jonge combinaties met kwaliteitsvolle paarden, die -last but not least- vriendelijk, zonder hectiek en spanning hoog werden gewaardeerd.  De Deense Catherine Dufour pakte daarbij ook nog eens de individuele winst.

Catherine Dufour

De Deense Catherine Dufour gaf alvast haar visitekaartje af voor Tryon, later dit jaar. De tweevoudige bronzen medaillewinnares van het EK van Gothenburg,  bleef met haar Atterup’s Cassidy (Caprimond x Donnerhall) de concurrentie ruimschoots de baas en vormt het toonbeeld van dat wat op dit moment gewaardeerd wordt in de ring. Een vriendelijke en eerlijke vertoning. Een amazone die een eenheid vormt met haar paard. En een paard dat vlijtig en vanzelfsprekend door de oefeningen heen swingt.

Zusjes Ramal

Dufour bleef de Zweedse Juliette Ramal enkele procenten voor. Maar ook deze amazone en haar Buriel KH (Osmium x Krack C) vertonen dat fijne vriendelijke en toch expressieve beeld. Extra leuk is dat Juliette’s zusje Antonia ook goede zaken deed, door heel knap vijfde te worden met Brother de Jeu (Voice x Jazz). Brother de Jeu kennen we nog van Dominique Filion. De zwarte werd gefokt door Emmy de Jeu, en komt uit dezelfde moeder als Grand Prix paard Asther de Jeu (v. Contango, amazone Tosca Visser). De derde plaats in deze Grand Prix was voor de Zweed Patrik Kittel met zijn Zwitsers gefokte Well done de la Roche CMK (Füstentraum x Walt Disney I). Een paard dat allesbehalve een grootloper is, sterker nog in moet leveren op onderdelen als uitgestrekte draf en uitgestrekte draf, maar daarentegen hoge punten scoort op de echt verzamelde oefeningen als piaffe en de galoppirouettes.

Zanardi

Eerlijk is eerlijk, Nederland was in Compiegne niet vertegenwoordig met de allersterkste afvaardiging. Maar dat gold voor meer landen. Mede daarom staat het team nog op een derde plaats in het landenklassement. Katja Gevers nam op het laatste moment de plaats over van Adelinde Cornelissen, en moest als eerste Nederlandse combinatie in de baan (score 68.15%).  Beste Nederlandse combinatie was Hans Peter Minderhoud en zijn fraaie schimmel Zanardi, een zoon van Rubels (mv Avignon), de hengst waarmee Minderhoud indertijd furore maakte door twee jaar achter elkaar het wereldkampioenschap dressuur voor jonge paarden te winnen. Talent en uitstraling heeft Zanardi in overvloed. Karakter ook, tenminste zo lijkt het. Het heeft mogelijk wat tijd nodig, maar als Hans Peter alles in goede banen kan leiden, dan zal de score nog een boost gaan maken. Voor nu bleef deze hangen op 71.02% en een zevende plaats. Diederik van Silfhout volgde met Four Seasons als tweede Nederlandse combinatie op plaats acht. Patrick van der Meer scoorde met Zippo (Rousseau x Haarlem) net geen 70%, goed voor een elfde plaats.

De uitslagen

Voorlopig landenklassement

Bron: Hoefslag

Foto: Digishots

 

Reacties