Cathy van den Aar: “Ik ben door heel veel mensen voor gek...

Cathy van den Aar: “Ik ben door heel veel mensen voor gek verklaard “

0 1143

Cathy van den Aar zag haar barock pinto Doede van de Fasantshoeve steeds meer in zijn schulp kruipen op een grote pensionstal. Ze besloot hierom om het roer om te gooien en de ruin te verhuizen naar een paddock paradise, om ervoor te zorgen dat ze straks in optimale conditie hun debuut in de sport kunnen gaan maken.

“De laatste weken op de oude stal kon ik niet normaal door de binnenbak rijden, omdat Doede overal van schrok”, legt de amazone uit. “Eigenlijk was hij helemaal overprikkeld, omdat er de hele dag wel wat te zien was op stal. Sommige paarden kunnen dat prima hebben, maar hij kon daar gewoon niet tegen. We konden allebei de ontspanning niet meer vinden en leek hij gewoon afgestompt te worden”.

Zelfverzekerd

“Met het oog op paardenwelzijn ben ik altijd bezig met hoe het anders kan. Niet beter, niet slechter maar anders. Het paard komt altijd op plaats nummer één”, vervolgt ze. Ze besloot de zwarte ruin te verplaatsen naar het paddock paradise waar haar NRPS-pony van zijn pensioen stond te genieten. “Drie weken na zijn verhuizing zag ik mijn paard van onzeker dier, veranderen naar een heel zelfverzekerd paard dat helemaal opbloeide en uit zichzelf weer contact begon te maken. Hij is totaal niet meer afgestompt, ik hoef maar een hulp te geven en hij doet het, dat is natuurlijk fantastisch”.

“Helaas zijn er geen wedstrijden, dus we kunnen het niet laten zien op dit moment, maar Doede is onvoorstelbaar getransformeerd in het rijden. Hij liep door andere voeding bij zijn vorige eigenaar iets achter in zijn bespiering. Hij was zeven jaar, maar oogde als een 4-jarige toen ik hem kocht. Doordat hij nu 24/7 buitenstaat op een track is hij constant in beweging en zie ik de bespiering in zijn bovenlijn echt veranderen. Hij is bijna dubbel zo breed als hij was, puur door andere huisvesting en contact met andere paarden”.

Aanpassingsvermogen

De combinatie stond op het punt om hun debuut in de B te gaan maken, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. “Wij willen graag laten zien in de ring dat het vermoeden wat ik had waarheid is geworden”, legt ze uit. “Ik ben door heel veel mensen voor gek verklaard omdat ik mijn sportpaard ‘tot zijn knieën in de blubber zou zetten’”. Zodra het weer kan hoopt de amazone fanatiek te kunnen starten. “Ik wil sowieso mijn L1-klassering behalen zodat ik de instructeursopleiding kan volgen. Daarna hoop ik zo goed en zo hoog mogelijk te presteren in de sport, op een paardvriendelijke manier”.

Ondanks dat Van den Aar heel positief is over hoe haar besluit heeft uitgepakt, wil ze benadrukken dat er ook nadelen zitten aan het buiten huisvesten van je paard. “Als een week lang alleen maar regent is het moeilijk om droge plekken te creëren, waardoor je aandacht minder uitgaat naar het trainen met je paard. Daarnaast is het netjes en schoon houden van een track ook iets meer tijdrovend dan het uitmesten van je stal. Je moet gewoon tegen modder kunnen en dat is niet voor iedere ruiter weggelegd, al denk ik dat het de meeste paarden niks uitmaakt. Ik denk dat het van de ruiter een groter aanpassingsvermogen vraagt dan van het paard”, sluit ze lachend af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties