Carrouselgroep De Dûnsjede Hynders: “Het is elke keer weer een avontuur”

Carrouselgroep De Dûnsjede Hynders: “Het is elke keer weer een avontuur”

Van links naar rechts: Naomi van Heesh met Baukje - Iris Arts met Grietje - Gerlien van Os met Verona - Saskia van Meurs met Patries - Marsha Ossewit met Hanneke - Imke van Dijk met Ymte - Linda Taks met Siep

Toen vier amazones in 2010 uitgenodigd werden om een proef te komen rijden op een feest in de buurt, hadden ze niet verwacht dat ze daarna voor grote shows geboekt zouden gaan worden. Dit jaar viert Carrouselgroep De Dûnsjede Hynders haar tienjarig bestaan. Amazones Gerlien van Os en Iris Arts vertellen over de mooiste momenten van de afgelopen jaren.

Oprichter van de vereniging Gerlien van Os rijdt al vijfentwintig jaar op Friese paarden. “Op de rijvereniging waar ik tien jaar terug reed, waren we met een clubje van vier Friezen”, blikt ze terug. “Toen er een oogstfeest in de buurt georganiseerd werd, ontstond het plan dat wij met zijn allen een proef zouden rijden op die locatie. Ondanks dat alleen een proef rijden al erg leuk was, wilden we het iets groter aanpakken. We lieten kleding maken, zetten een carrouselproef in elkaar en maakten muziek dat we vervolgens op een CD zetten. We kwamen er achter dat dit ons echt lag en we vonden het allemaal super leuk, zo is het balletje gaan rollen”.

Stoute schoenen

Vlak daarna trok Van Os de stoute schoenen aan. “In de omgeving hier wordt jaarlijks een groot feest georganiseerd waar tienduizenden bezoekers op af komen. Het is echt een spektakel. Hier kwamen dan vaak groepen die shows reden of iets anders deden met paarden. Ondanks dat we nog niet heel veel ervaring hadden en we met een klein groepje waren, besloot ik het bestuur te bellen met de vraag of wij ook een keer mee mochten doen. Die kans kregen we. En ondanks dat het heel spannend was en de lat heel hoog lag, zijn we heel hard gaan trainen en zijn we er vol voor gegaan. Het ging ontzettend goed en het was superleuk, ook het bestuur was erg tevreden. Sindsdien zijn we elk jaar teruggegaan, het is echt ons jaarlijkse hoogtepunt”.

Acht combinaties

Ondertussen is het team gegroeid naar acht combinaties waaronder trainster Jessica Bosch, en coupeuse Saskia van Meurs. “De saamhorigheid van zo’n team is gewoon geweldig. Samen genieten van onze prachtige dieren en het mogen rijden in de prachtige kostuums is het leukste wat er is”. Teamlid Iris Arts vult aan: “Voor de paarden is het ook heel leuk, die weten precies wanneer ze op wedstrijd gaan en wanneer ze op show mogen. Mijn paard heeft echt precies door wanneer we op show gaan, want dan gaat hij net wat mooier lopen dan normaal. Ze weet precies wanneer het om haar gaat”, lacht ze. “De paarden genieten echt van de aandacht. Na het rijden van de shows komen de mensen vaak nog even met ze knuffelen, foto’s maken of zelfs een stukje rijden. Dat vinden zowel de paarden als de mensen fantastisch”.

Ze vervolgt: “Je kan het eigenlijk zo gek niet verzinnen of we doen het wel. We gaan naar trouwerijen, shows, en modeshows. Het is elke keer weer een groot avontuur, maar dat maakt het juist zo leuk”. Een van de shows die Arts altijd bij zal blijven is die op de Western Experience in de Brabanthallen. “Het was een heel ander publiek dan anders. Normaal hebben we heel gemend publiek, maar de mensen hier kwamen echt voor westernruiters en quarterhorses. Om daar een goede show neer te zetten met Friezen en het publiek enthousiast te krijgen is wel echt heel erg gaaf”.

Bewust meemaken

Van Os vertelt: “We willen onze liefde voor het Friese ras laten zien en meegeven dat het echt draait om teamwerk. Als wij een mooie show neerzetten zien mensen dat het gaat om plezier, vertrouwen en liefde voor het paard. Dat zij die liefde ook gaan voelen is iets wat wij soms ook op een bewuste manier meemaken. Wij zijn bijvoorbeeld een paar keer naar verzorgingstehuizen geweest. Mensen van gesloten afdelingen vinden het vaak moeilijker om interactie met mensen op te zoeken, maar zodra ze in contact komen met de paarden vinden ze een bepaalde rust.  Het maakt bepaalde gevoelens bij ze los, dat is voor ons heel bijzonder om mee te maken. Als ruiter hebben wij daar geen invloed op, dit komt echt uit het dier zelf. En dat wordt door de mensen hartelijk ontvangen, tot tranen aan toe. Het warme gevoel wat paardenmensen dagelijks voelen, kunnen wij op deze manier doorgeven. Daar zijn we wel echt trots op”.

Jubileum

Beide amazones hadden nooit verwacht dat de groep zo zou uitpakken, laat staan dat ze hun tienjarig jubileum mogen vieren. “Het eerste jaar kregen we meer dan tien uitnodigingen voor verschillende evenementen, en elke keer vroegen we ons af of het een droom of realiteit was. Tot op de dag van vandaag genieten we hier nog steeds van. Niemand had het verwacht. We hebben zelfs een kledingkast die nu uitpuilt”, lacht Van Os. “Dat hadden we nooit durven dromen. We hadden het niet verwacht maar we genieten er heel erg van, we gaan er alles aan doen om onze groep zo lang mogelijk in ere te houden”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Tekst: Isa Wessels

Foto: Photography CV

Reacties