Carmen Peters: “Een eigen manege was achteraf een logische stap”

Carmen Peters: “Een eigen manege was achteraf een logische stap”

0 3214
© Alexandra Keunen

Carmen Peters was altijd een paardenmeisje in hart en nieren. Zo ambieerde ze een carrière in de paardenbranche, werkte bij verschillende bedrijven, maar vond nooit echt haar plekje. Sinds augustus 2019 heeft ze haar eigen manege, RSC Cadans. Nu komen haar passie voor de paardensport, het lesgeven en het ondernemen samen.

Proberen

Peters begint te vertellen. “Ik ben altijd al een paardenmeisje geweest en groeide op tussen de paarden die mijn opa fokte. Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik naar NHB Deurne gegaan. Ik werd destijds wel een beetje raar aangekeken, maar ik wilde het graag proberen omdat de paarden gewoon echt mijn passie zijn. Het was wel zo dat ik naar Deurne ging met het idee dat ik zou gaan onderwijzen en zodoende werd ik docent paardenhouderij.”

Perfecte uitdaging

De amazone wilde het lesgeven en het rijden naast haar werk als hobby behouden. “Dat ging eerst heel goed. Op een gegeven moment kreeg ik een aanbieding dat de KNHS een project voor mij had, namelijk de Zomerinstructieweken 2018. Die heb ik van voor tot achter mogen organiseren en die uitdaging paste perfect in mijn straatje. De verantwoordelijkheden, de organisatie en de hele ervaring vond ik hartstikke leuk. Daarna heb ik nog een tijdje heel fijn voor de KNHS gewerkt, totdat er georganiseerd werd en ik er weer weg moest omdat ik nog geen vast contract had.”

Advertentie

Ze vervolgt: “Toen bedacht ik me dat ik natuurlijk ook in de paardenbranche op deze manier aan het werk kon zijn. Dat heb ik daarna geprobeerd waar te maken, maar dat was nog niet zo makkelijk”, geeft Peters toe. “Ik heb bij verschillende paardenbedrijven gewerkt, maar nooit echt mijn plekje gevonden. Op een gegeven moment was het november en zat ik in de trein opweg naar huis toen ik een advertentie zag. De manege waar ik altijd mijn wedstrijden reed stond te koop! Eenmaal thuis vertelde ik het meteen aan mijn ouders. Ik vertelde het hele verhaal, maar zei erbij dat we er niks mee konden, maar dat ik het toch even kwijt moest. Gek genoeg zag ik op het gezicht van mijn ouders hetzelfde gebeuren als bij mij in de trein; een blik van hey stel je voor dat… Zodoende zijn we het gaan onderzoeken en nu zijn we hier”, vertelt Peters enthousiast.

Iets voor mezelf

Een eigen manege was nooit echt een droom van de amazone. “Het was niet per se een droom, vooral niet het hele manegebeuren. Lesgeven is wel altijd mijn passie geweest en dat heb ik ook altijd geprobeerd te blijven doen. Ik wilde gewoon heel graag in de paardenbranche aan de gang en ik kom uit een ondernemersgezin, dus het was wel een logische stap. Het moest er sowieso wel een keer van komen dat ik iets voor mezelf ging doen.”

Starter van het Jaar

“Ik vind het ontzettend leuk! Natuurlijk zijn er dagen dat je naar buiten gaat en alleen maar de dingen ziet die je nog wil doen, maar het is heel fijn om altijd de blije mensen te zien en goed met de beesten om te gaan. Mensen zijn vrijwel altijd erg tevreden en dat is natuurlijk ook een mooie beloning voor je werk.” Het harde werk werd onlangs beloond met de prijs ‘Starter van het Jaar’ in de gemeente Venray. “We doen het goed en het is leuk om dat ook terug te horen.”

ZZ-Licht plannen

Peters is op dit moment naast haar werkzaamheden ook nog regelmatig in het zadel van één van haar drie paarden te vinden.  “Wedstrijden hebben nooit een hele hoge prioriteit gehad voor mij, ik vind het vooral leuk om mijn paarden dressuurmatig te trainen. Ik probeer de wedstrijden te rijden om het niveau dat ik denk te hebben, ook op papier te hebben. Dat lukt nu ook wel omdat ik ook mijn eigen wedstrijden organiseer. Mijn oudste paard is 16, die start ik komende zomer voor het eerst ZZ-Licht.”

Groeiend bedrijf

“Het allerleukst aan mijn baan vind ik het feit dat ik alle energie die ik in het bedrijf steek ook terug krijg. Vroeger, toen ik nog voor een baas werkte, had ik er vaak moeite mee om heel hard te werken en er weinig voor terug te krijgen. Als ik dan ‘s avonds laat thuiskwam had ik óf geen tijd óf geen energie meer voor mijn eigen paarden. Nu zie ik alles terug in mijn groeiende bedrijf en dat vind ik erg mooi om te zien”, besluit de eigenaresse. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Alexandra Keunen

Reacties