Carmen Coronel: “Working Equitation is iets heel anders dan dressuur”

Carmen Coronel: “Working Equitation is iets heel anders dan dressuur”

Carmen Coronel & Tango - Foto: Tessa Bezemer Fotografie

Carmen Coronel (14) is geen onbekende in de Working Equitation. Ze is Nederlands Kampioen en traint bij de Wereldkampioen, Gilberto Filipe Silva, uit Portugal. “Vorig jaar oktober reden we onze eerste internationale wedstrijd in de Working Equitation die we meteen wonnen. Dat gaf wel een kick om met deze sport verder te gaan.”

Lang proces

Een halfjaar geleden overleed haar pony aan de gevolgen van een blessure. Ze vertelt “Mijn pony is geopereerd en het was een lang en zwaar proces. In de tussentijd ben ik de PRE van mijn moeder gaan rijden, Tango. We zijn nu een jaar fanatiek aan het trainen. Hij is voordat hij bij ons kwam nooit op Nederlandse bodem uitgebracht in de sport. In Spanje was hij kampioen bij het mennen. We zijn samen in de B begonnen en rijden nu L2 dresssuur.”

Internationaal

“Ik ging van een Welsh pony naar een temperamentvolle PRE, dat is wel een verschil. Ik had meteen een klik met hem en we zijn steeds meer gaan oefenen. Vorig jaar oktober reden we onze eerste internationale wedstrijd in de Working Equitation, die we meteen wonnen. Dat gaf wel een kick om met hem verder te gaan. Aan het begin van dit jaar ben ik de dressuur wat meer gaan oppakken, we hadden pas twee winstpunten in de B. Daar wilde ik ook wel verder in” vertelt Coronel. Toen de Corona epidemie uit brak is de combinatie thuis verder gaan trainen om de oefeningen te verfijnen. “Toen we weer op wedstrijd mochten ben ik heel veel gaan starten, bijna elk weekend. Nu rijden we al L2 dressuur, dat ging ineens heel snel.”

Working Equitation

Coronel is op negenjarige leeftijd begonnen met Working Equitation. Ze vertelt “Het is heel anders dan dressuur. Je begint met een dressuurproef waar je vijf verschillende niveaus in hebt. Daarna begint de trail waarbij je losse onderdelen achter elkaar rijdt zoals bijvoorbeeld een slalom. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt. Op het hoogste niveau rij je met één hand en moet je vliegende wissels laten zien, dat vind ik heel cool. Er zijn ook onderdelen zoals een brug of een hek openen. Tijdens het derde onderdeel rij je ook de trail maar dan op snelheid. Dat kan je een beetje vergelijken met een springparcours.”

Nederlands kampioen

“Ik vind Tango zo leuk omdat hij graag voor me wilt werken. Hij heeft heel veel energie en een heel lief karakter. Ik zou het heel cool vinden om weer Nederlands kampioen te worden maar dan een klasse hoger. Het lijkt me ook heel leuk om meer internationale wedstrijden te rijden. Het gaat nu heel goed en we worden steeds meer een combinatie. In de dressuur wil ik met hem zo hoog mogelijk komen. Ik vind het wel heel cool om te rijden met een PRE. Hij heeft goede en ruime bewegingen en er komen steeds meer PRE’s in de dressuursport” vertelt ze enthousiast.

Carmen Coronel & Zigzag in Portugal – Foto: RA Photography

Wereldkampioen

In april 2019 kwam Coronel in contact met de Wereldkampioen WE Gilberto Filipe Silva uit Portugal. “Mijn pony was geblesseerd enhij bood zijn paard voor het Europees Kampioenschap in juni. Dat was een ontzettend gave ervaring en ik deed als enige Nederlander mee. Daar werd ik achtste. Ik vond dat zo leuk dat ik een paar keer ben terug gegaan naar Portugal. Ik train dan bij Gilberto en mag op zijn paarden rijden. Op de regio kampioenschappen werd ik derde en dit jaar sta ik nog op een gedeelde eerste plaats. Ik hoop dat de finale door kan gaan maar ik kan nu door de Corona epidemie ook niet zo makkelijk naar Portugal. Het is daar heel leuk en ik hoop nog veel te leren!” (MK)

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Tessa Bezemer fotografie & RA Photography

Vergelijkbare artikelen

Reacties