Carl Hester, ‘De draf is het makkelijkst te verbeteren’

Carl Hester, ‘De draf is het makkelijkst te verbeteren’

0 1757
Carl Hester
Carl Hester, hier met Uthopia (foto: Remco Veurink)

Olympische gouden medaillewinnaar Carl Hester heeft zelf met meerdere paarden de top bereikt. Maar Carl Hester leidt de paarden ook van jongs af aan op. Hester vertelt aan Horse And Rider wat hij belangrijk vindt bij een paard, en waar je als ‘gewone’ ruiter op zou moeten letten.

Toekomstige super ster

We weten dat geld je niet per se het talent op zal leveren, maar ook het best gefokte paard met de beste beweging is niet direct een toekomstige superster. Er zijn veel factoren van belang, zoals bijvoorbeeld de rijdbaarheid en het karakter van het paard. Bovendien is het goed om heel kritisch naar jezelf te kijken zodat je goed weet wat je wel en niet kan en daar de zoektocht op aan te passen.

Drie goede gangen

“Als ik een nieuw dressuurpaard ga kopen, wil ik drie goede gangen zien. Daarvan zijn de stap en de galop de belangrijkste gangen .” vertelt Hester. “Ik koop mijn paarden met het behalen van de Grand Prix in gedachten. Want dat is uiteindelijk waar ik ze wil laten presteren. Op dit niveau wordt een groot gedeelte van de proef in galop gereden. Het is dus van belang dat het paard een goede, natuurlijk bergopwaarts gesprongen galop heeft.”

“Als ik een paard zie galopperen dan stel ik me voor hoe die er in de appuyementen, pirouettes en de wissels uit zou zien. Een ruiter, die Z wil rijden of misschien ZZ-Licht, die kan iets anders naar een nieuw paard kijken, omdat die proeven minder vragen van een paard.”

Draf verbeteren

Van alle gangen is de draf het makkelijkst te verbeteren”, vervolgt Hester. “Dus laat je niet verblinden door een hele indrukwekkende draf van een paard. Je kunt van een tamelijk eenvoudig drafje later een een hele indrukwekkende draf maken als je paard sterker wordt in de achterhand door de training.”

Gewoon paard

“Als je denkt dat je alleen maar succes zal hebben met een groot flitsend bewegend KWPN paard, denk dan nog maar eens na.” geeft Hester als tip. “Er zijn veel ‘gewone’ paarden, die hartstikke geschikt zijn om een leuke dressuurcarrière mee te hebben. Zolang een paard goed in zijn hoofd is en meewerkend is van aard, kun je met de juiste opleiding en precies rijden ver komen.”

Bron: Horse and Rider 

Foto: Archief

Reacties