Calijn ten Napel: “Je bent veel gewend, maar eigenlijk went het nooit”

Calijn ten Napel: “Je bent veel gewend, maar eigenlijk went het nooit”

paard oog algemeen

Zes jaar geleden richtte Henk ten Napel zijn stichting ‘Paard Zoekt Baas’ op. Inmiddels heeft hij rond de 800 paarden opgevangen en herplaatst. De appel valt daarbij niet ver van de boom: dochter Calijn ten Napel zet zich inmiddels fulltime in voor het welzijn van de opgevangen paarden. Team Expeditie Oost ging bij haar op bezoek.

Voor sommigen heel moeilijk

In de video van Expeditie Oost wordt een inkijkje gegeven op het bedrijf van de Ten Napels. De interviewster vraagt zich af: “Dit zijn allemaal paarden met een verhaal. Hoe is het voor ze om in een groep te leven?”. De 20-jarige Calijn vertelt: “In het begin is het voor sommigen heel moeilijk, omdat ze echt jaren binnen hebben gestaan. Dan moeten ze erg wennen. We hebben meerdere paarden die wel zes jaar binnen hebben gestaan en tot twee meter hoog ‘in de stront’. Die paarden waren aan het begin zo angstig dat als ze naar buiten gingen, ze in paniek door de stroomdraden heen renden.”

Goed huisje zoeken

Met wat tijd en liefde zijn hebben ook die paarden het vertrouwen in mensen teruggekregen. “Na twee weken waren ze eindelijk weer paard. Dan mogen ze lekker dag en nacht buiten staan en worden ze lekker gepoetst”, aldus Calijn. Wat doen al die verhalen van de verwaarloosde paarden met haar? “Je bent natuurlijk heel veel gewend, maar het went natuurlijk nooit als je zo’n mager ziet of als je al die verhalen hoort. Nu kan je wel denken: het is goed, we gaan er een goed huisje voor zoeken en we zorgen dat ze echt een goede tweede kans krijgen.”

Nog heel lang doen

De interviewster merkt op dat vader Ten Napel al heel lang met het bedrijf bezig is, en vraagt Calijn of zij het bedrijf op den duur wil overnemen. “Ja, ik wil hiermee verder. Mijn vader doet nu meer de administratie en als er hulp nodig is dan komt hij hier. Ik doe dit nu eigenlijk met een hele groep vrijwilligers. Dit wil ik echt zeker heel lang blijven doen. Zo lang als het kan natuurlijk, je bent natuurlijk wel een non-profit organisatie dus het hangt van donaties en adoptieprijzen af. Maar ik hoop dat ik dit echt nog heel lang kan doen.” De paarden spelen een ontzettend grote rol in het leven van de weldoenster: “Voordat ik ga eten hebben de paarden al eten gehad.”

Bekijk hier de video van Expeditie Oost.

In 2014 richtte vader Henk ten Napel paardenopvang 'Paard Zoekt Baas' op. Sindsdien zijn er rond de 800 paarden verzorgd en herplaatst door de ten Napels. Meervoud inderdaad want inmiddels is ook dochter Calijn zich volledig gaan inzetten voor de opvang van de verwaarloosde paarden. Team Expeditie Osot zocht de 20-jarige weldoenster uit Enschede op bij de stallen waar ze de paardenopvang runt. #teamexpeditieoost #rtvoost #paardzoektbaas #stopverwaarlozingvandieren

Geplaatst door Expeditie Oost op Vrijdag 5 juni 2020

Bron: RTV Oost 

Foto: Remco Veurink

Reacties