BWP keuring: Weinig complete hengsten

BWP keuring: Weinig complete hengsten

0 161
Stamboekkeuring

Het was vandaag in Moorsele tijdens de hengstenkeuring van het Belgisch Warmbloedpaard (BWP) zoeken naar de complete hengst. In totaal 83 jonge hengsten stonden aangemeld voor deze zogenoemde tweede fase. 51 gingen er door naar de laatste dag, waarna voor 31 hengsten het licht op groen sprong voor de derde fase (onder het zadel), half maart in Neeroeteren. Van deze 31 hengsten zijn er 21 bij het BWP geregistreerd, de overige tien staan bij andere stamboeken ingeschreven.

De 59ste editie van deze hengstenkeuring verliep vergelijkbaar met vorig jaar. Een echte uitschieter was er niet bij en complete hengsten waren dun gezaaid. De hengsten die overtuigden in type behoorden niet tot de beste springers en bij de beste springhengsten viel regelmatig exterieurmatig wat op te merken. Juryvoorzitter Boudewijn Schepers bleek na afloop tevreden over de collectie die hij overhield, ook dat was niet anders dan voorgaande jaren.

Een hengst die nog wel kon bekoren in type en op de sprong was cat. no. 32 Indoctro x Lux Z, gefokt uit een sterke BWP-moederlijn. Deze driejarige Keops van de Begijnakker heeft in grootmoeder Qualité van de Begijnakker een elitemerrie die op internationaal niveau heeft gesprongen.

Ook dit jaar was de invloed van de fokker/hengstenhouder Joris De Brabander weer aanzienlijk, onder meer ook via zijn bekende hengst Nabab de Rêve. Deze topvererver heeft drie zonen door naar de derde fase, waaronder de opvallend springende cat. no. 36) Kontador vd Doorndonkhoeve. De fijn bewegende, wat weinig aansprekende hengst is gefokt uit de merrie Gagnante de Muze (v. Querlybet Hero), een halfzus van de bekende internationale springhengst Mylord Carthago.
Een knappe score was er ook voor Clarence C. Deze zoon van Carano uit de moeder van Casall kreeg twee nakomelingen uit twee –beide voorgesteld door Campos en de Roshoeve NV- door. Bijzonder gefokt is cat. no. 12) Klark Kent C, zoon van Clarence uit de moeder van de KWPN-hengst Berlin.

Een hengst die vooral vrijdag imponeerde op de sprong was de vierjarige cat. no. 51) Joepie vd Wateringhoeve (Echo van het Neerenbosch x Darco). De sterke hengst, afkomstig uit een goede BWP-merrielijn, oogde wel wat strak en behoorde exterieurmatig niet tot de uitschieters.
Positief pakte de keuring uit voor BWP-voorzitter Kris Keersmaekers. Hij fokte cat. no. 56) Jojo van de Zilverenhoek (Pommeau du Heup x Obourg), uit een merrielijn die op landelijk niveau veel fijne bewerkbare sportpaarden heeft gebracht.
Cat. no. 57) Jule de Lauzelle bleek net als no. 51 vooral op vrijdag zijn letterlijke en figuurlijke hoogtepunt te hebben. Hij toonde de eerste keer bij het vrijspringen zeer veel vermogen en is bijzonder gefokt. Vader is Tornedo, de Darco-zoon die vroeger gereden werd door Michael Whitaker, moeder is Geneve de Muze, dochter van Vigo d’Arsouilles uit de sportmerrie Nelke van het Waterschoot (v. Lantano).

Onder de ‘buitenlanders’ behoorde ook de enige doorverwezen dressuurhengst, de reeds in Oldenburg gekeurde cat. no. 60) San Amour II (Sandro Hit x Plaisir d’Amour). Voor de enige Nederlandse inzending bij de dressuurkandidaten viel op de laatste dag het doek. Deze Empire (Ampère x Tolando) liet goede dingen zien, maar kon de jury uiteindelijk niet voldoende bekoren.

‘Goed springen en fijn gemodelleerd’ was van toepassing op cat. no. 68) Charter ST Z (Chellano Z x Carthago), wel met bemerkingen op zijn ruggebruik op de sprong en zijn matige stap.
Dubbel succes kwam op naam van Stoeterij van de Helle. Hun beide op de Oldenburgse hengstenkeuring aangekochte driejarigen redden het tot de derde fase in Neeroeteren. Opvallend patent springen deed cat. no. 70) Corsari van de Helle (Comme il Faut x Landadel) terwijl cat. no. 76) Lorbito van de Helle (Lordanos x Raphael) opviel met een fijn lichaamsgebruik op de sprong.
Tot slot is vermeldenswaardig cat. no. 80) Vent del Caribe (Calvaro x Quidam de Revel) een wat klassiek aandoende hengst die kracht uitstraalde op de sprong.

Klik hier voor een overzicht van de aangewezen hengsten voor de derde fase.

Reacties