Buitenrijden in Vlaanderen per direct verboden

Buitenrijden in Vlaanderen per direct verboden

Paardensport Vlaanderen maakte vandaag bekend dat buitenrijden met je paard met onmiddelijke ingang niet meer is toegestaan in Vlaanderen.

Welzijn

In het kader van het welzijn van de paarden is het nog toegestaan om paarden beweging te geven. Dit mocht eerst ook nog in de vorm van een buitenrit, maar nu dus niet meer.
“Vorige week publiceerden we nog de aangepaste teksten op onze site aangaande wat toegelaten was met paarden in deze crisistijden. Een tekst waar we nog steeds volledig achterstaan en die mede werd afgetoetst bij verschillende kabinetten en overheidsorganen, die deze visie bevestigden. Een tekst aangevuld met duidelijke FAQ’s waarbij als eerste prioriteit de volksgezondheid stond, gecombineerd met de aandacht voor het dierenwelzijn. Bovendien werd in deze tekst rekening gehouden met de bestaande ministeriële besluiten, die onder meer expliciete melding maken van de sluiting van de publieke sportcentra.
Gisterenavond werden echter nieuwe FAQ’s gepubliceerd op de officiële website info-coronavirus.be. Voor de eerste keer wordt ook onze paardensector expliciet genoemd”, zo is te lezen op de website van Paardensport Vlaanderen.

Wandelen aan de hand wel toegestaan

Het maken van een korte buitenrit is niet meer toegelaten, ongeacht of dat nu recreatief of vanuit dierenwelzijn gebeurt. Wandelen met je paard aan de hand is wel toegelaten. Je paard vervoeren om ergens in een manege de nodige beweging te geven is toegestaan.

Niet te begrijpen

“Het ministerieel besluit (juridisch bindend) zegt duidelijk dat sportcentra moeten gesloten worden. De nieuwe FAQ laat externe mensen wel toe om met hun paarden op een manege te gaan rijden. Dit is volledig in strijd met het ministerieel besluit en kadert niet in de maatregelen voor de volksgezondheid. Begrijpen wie begrijpen kan?”

Bron: Paardensport Vlaanderen

Reacties