Bruine Pluto Bellornata dekt tegen de pigmentvlekken

Bruine Pluto Bellornata dekt tegen de pigmentvlekken

0 3016
Pluto Bellornata Lippizaner
De bruine Lippizaner Pluto Bellornata onder Erster Oberbereiter Wolfgang Eder. Foto Albertine Nannings

Vroeger kwamen Lippizaners in alle kleuren voor, maar vanaf de 19e eeuw is men in de fokkerij gaan selecteren op de schimmelkleur. Anderhalve eeuw later zorgt dit voor pigment-problemen in de fokkerij. De huidziekte vitiligo komt vaak voor bij Lippizaners. Gelukkig worden er soms ook nog bruine veulens geboren. Een daarvan is Pluto Bellornata.

Eén op de honderd Lippizanerveulens die wordt geboren op het Bundesgestüt in Piber behoudt zijn bruine kleur. De legende gaat dat de Spaanse Rijschool zal blijven bestaan zolang er naast de schimmels ook nog een bruine op stal staat.

Bruine Lippizaner-hengstveulens hebben dus een streepje voor op hun schimmel leeftijdsgenootjes. Die worden namelijk pas na een strenge selectie aan de opleiding aan de Hofburg toegelaten, terwijl bruine hengsten vrijwel altijd direct naar Wenen worden gestuurd.

Pluto Bellornata Lippizaner
Pluto Bellornata is de eerste bruine Lippizaner die in Piber tot de dekdienst is toegelaten. Foto: Albertine Nannings

Momenteel heeft de Spaanse Rijschool een handvol bruine ‘geluksbrengers’ en twee waren dit weekend te zien in de Rotterdamse Ahoy. Favory Aquileja werd door Bereiter Markus Nowotny voorgesteld in de solo, Pluto Bellornata verscheen in de piste met Erster Oberbereiter Wolfgang Eder.

Favory Aquileja Lippizaner
Favory Aquileja was de tweede geluksbrenger die de Spaanse Rijschool meegenomen had. Foto: Albertine Nannings

Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee bruinen. De 19-jarige Pluto Bellornata wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het werk aan de Spaanse Rijschool, maar ook ingezet voor de dekdienst. Een unicum voor een bruine hengst.

Tot voor kort werden namelijk alleen de schimmels van de Spaanse Rijschool voor de fokkerij in Piber gebruikt. Maar anderhalve eeuw selectie op louter de schimmelkleur heeft gezondheidsproblemen met zich meegebracht. Lippizaners lijden meer dan gemiddeld aan vitiligo, een huidziekte waardoor het pigment in de huid langzaam verdwijnt.

Lippizaner, Vitiligo
Een Lippizaner van de Spaanse Rijschool met vitiligo. Foto: Albertine Nannings

Met het toelaten van de bruine Pluto Bellornata tot de dekdienst hoopt de fokleiding van Piber de pigmentziekte terug te kunnen dringen. De eerste bruine geluksbrengers die Pluto Bellornata als vader hebben zijn in ieder geval al geboren.

Lees ook: Hannah en Theresa, meiden bij de Spaanse Rijschool

Reacties