Bronte van Eeken: “Femke heeft haar sporen meer dan verdiend”

Bronte van Eeken: “Femke heeft haar sporen meer dan verdiend”

Bronte van Eeken en Femke van de Vrijheid.

Toen Bronte van Eeken 13 was, kwam de toen 10-jarige Friese merrie Femke van de Vrijheid in haar leven. Samen met haar moeder en zus leidde de amazone de merrie op tot het Z1. “We zouden voor de lol gaan rijden, en zijn uiteindelijk wat gaan starten. Dat we nu zo ver zijn gekomen, was eigenlijk helemaal niet de bedoeling”, klinkt Van Eeken vrolijk.

Puberen

“Eigenlijk kocht mijn moeder Femke negen jaar geleden voor zichzelf”, steekt de amazone van wal. “Mijn zusje en ik reden wel paard, maar mijn moeder dacht dat we het niet meer leuk zouden vinden als we gingen puberen. Ik ben nu 21 en mijn zusje is 19 en we vinden het allebei nog steeds leuk. Daarom doe we het nu met zijn drieën. Ik rijd Fem twee dagen, maar ben wel bijna elke dag op stal te vinden om daar lekker bezig te zijn. Daarnaast heb ik sinds 6 weken een nieuw paardje die ik deel met mijn moeder. Ik mag haar opleiden en dat vind ik onwijs leuk!” Van Eeken is heel dankbaar voor de kans die ze van haar moeder kreeg om Femke te rijden en uit te brengen. “Mijn moeder gaat altijd mee op wedstrijd, helpt me overal bij en is onze grootste fan. Dat vind ik echt heel lief.”

Spierkracht opbouwen

“Fem kwam van een onwijs lief vrouwtje, maar ze had er niet fanatiek mee gereden en gestart”, vertelt Van Eeken. De merrie moest nog echt wel wat verder opgeleid worden. “Toen ze bij ons kwam kon ze eigenlijk niet eens echt galopperen, daar had ze de kracht niet voor. We hebben haar spierkracht opgebouwd en haar allemaal nieuwe dingen aangeleerd. Dat ging eigenlijk heel goed, Fem is dan ook een onwijs braaf paard. Je kan er zo andersom op gaan zitten en op wedstrijden kun je nog zonder zadel uistappen.” Om die reden is de combinatie dan ook maar gewoon gaan starten. “Eerst FNRS en toen KNHS, elk jaar gingen we een klasse verder en nu zijn we zo ver gekomen. Dat was helemaal niet de bedoeling, maar het is gewoon zo gelopen.”

Fanatiek aangelegd

Dat er eventueel nog een Z2-debuut in zou zitten, had niemand veracht. “De instructrice van mijn moeder zei bij de aankoop van Femke dat we er waarschijnlijk wel voor de lol wat mee konden starten, maar dat we dan tot het M1 of zo kwamen. Ik moet zeggen dat ik zelf best wel fanatiek ben aangelegd, maar ik werk wel altijd vanuit ontspanning. Op die manier kwamen we steeds een stapje verder. Vanaf het M2 werd het wel moeilijker, toen het appuyeren en de travers er in kwamen, dat vindt Fem heel lastig. Maar omdat het toch heel goed ging, was ik wel bezig met de wissels er in rijden. Dat ging eigenlijk heel goed, ik had nooit verwacht dat ik dat ooit met haar zou doen. Ze is helemaal niet lenig aangelegd, en nu ook wel op leeftijd.”

Voor elkaar krijgen

Op het moment is Van Eeken ook druk bezig met het opleiden van haar nieuwe paard. Geen Fries, dit keer. Ze vertelt: “Ik heb meer dan een half jaar gekeken voor een nieuw paard, daarbij heb ik ook wel naar Friezen gekeken. Het leek me wel weer heel leuk om met een Fries te starten. Op wedstrijd zie je 9 andere KWPN’ers, nummer 10 waren dan Fem en ik. Met een Fries val je altijd wel op, dat is niet per sé altijd positief maar vaak wel”, lacht ze. “Ik vind vooral het karakter van Friezen heel fijn, hun manier van interactie. Ik houd ook echt van de manier waarop ze bewegen. Ze zijn wat lomper, maar wat ik vooral heel gaaf vind is dat mensen niet verwachten dat je het doet, en je het toch voor elkaar krijgt”, aldus Van Eeken.

Veel meer rijden

Dat wisselen tussen haar jonge paard en Femke is soms wel even omschakelen. Toch versterkt het elkaar volgens Van Eeken wel heel erg: “Mijn jonge paard is wel heel anders dan Fem. Bij haar maakt het niet uit hoe ik er op ga zitten, maar bij het jonkie gaat dat wel anders. Ik leer er onwijs veel van, wat ik ook weer kan toepassen op Fem. Op mijn jonkie moet ik echt veel meer rijden. Als ik op haar heb gezeten en ik ga daarna op Fem zitten, dan merk ik dat ik veel meer in het zadel dit en veel meer om mijn paard heen. Het is wel een heel groot verschil, maar het is wel heel erg leuk.” De amazone leidt haar jonge merrie op om in de voetsporen van Femke te treden voor wanneer zij straks met pensioen gaat. “Volgende zomer wil ik rustig aan starten met een B-proefje, vervolgens zien we wel waar het schip strandt.”

Meer dan verdiend

Voor Femke worden er eigenlijk geen doelen meer gesteld op dit moment. “Zij heeft echt meer dan al mijn doelen bereikt”, klinkt het trots. Ze gaat verder: “Ik wilde bijvoorbeeld vorig jaar nog heel graag voor de tweede keer een kür op muziek rijden. Dat hebben we zelfs nog twee keer gedaan! Dat is onwijs leuk en iets wat ik heel graag wilde. Ook wilde ik heel graag het sportpredicaat behalen met haar, dat is bij Z1+5, dus dat hebben we gehaald. We hebben het Z1 ondertussen uitgereden, en het lijkt me wel leuk om nog Z2 te starten, maar dan moet het wel lukken. Het moet vooral leuk blijven en eerlijk blijven voor Fem, zoals ik zei hebben we meer dan onze doelen bereikt en daar ben ik heel blij mee.”

“Ik heb echt het gevoel dat we samen zijn opgegroeid, dat is wel heel bijzonder. Ik kan me echt geen leven zonder haar voorstellen.” De amazone sluit af: “Fem mag straks lekker van haar oude dag genieten, zij heeft haar sporen gewoon meer dan verdiend.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Bronte van Eeken

Vergelijkbare artikelen

Reacties