Britt Schiks: “Ik had nooit gedacht dat Finn het zo goed zou...

Britt Schiks: “Ik had nooit gedacht dat Finn het zo goed zou doen”

Britt Schiks en Finn. Foto: Vera Marjoleine Fotografie

Britt Schiks was op zoek naar een bomproof pony en kwam uit bij Finn, al was het nog niet direct liefde op het eerste gezicht. De pony was vermagerd en zag er sip uit. Inmiddels is hij omgetoverd tot een fitte en vrolijke sportpony, die graag met zijn eigenaresse op avontuur gaat.

Tweede paard

“Het begon eigenlijk bij mijn andere pony, Zara”, begint Schiks te vertellen. “Ik heb gekozen om haar op pensioen te zetten vanwege luchtwegproblemen. Ik wilde zelf wel door met de sport en ook wedstrijden blijven rijden. Daarom heb ik ervoor gekozen om een tweede paard te kopen. Mijn enige eis was dat het een bomproof pony moest zijn, dus nuchter en braaf. Ik kreeg de advertentie van Finn via Facebook en Marktplaats doorgestuurd van allemaal vrienden. In eerste instantie vond ik hem heel lelijk. Op de foto’s was hij niet zo charmant, maar de tekst was precies wat ik zocht.”

Sneue pony

Daarom besloot de amazone toch maar te gaan kijken bij de witte ruin. Ze vertelt: “Het karakter bleek precies te zijn wat ik zocht maar Finn zag er echt niet zo fraai uit. Hij stond bij een handelaar en hij was een beetje een sneue pony. Hij stond er een beetje depri bij, was heel mager en keek een beetje sneu uit zijn ogen. Ik dacht deze neem ik mee, want hier kan ik nog wel wat moois van maken. Er moest nog wel een hele hoop gebeuren. Er was zo goed als niks met hem gedaan. Over zijn geschiedenis weet ik dan ook heel weinig. Hij is waarschijnlijk ooit van een gezin geweest en daar gereden door de jonge kinderen.”

Kilo’s aankomen

“Toen hij bij mij kwam had hij nog nooit een tandarts gezien, was er in maanden geen hoefsmid geweest en zijn entingen waren niet op orde. Dat heb ik eerst moeten fiksen. De maanden daarna heb ik er heel veel hooi in gestopt. Finn mocht echt nog flink wat kilo’s aankomen. We hadden toen ook nog geen zadel, dus heb hem vooral in rechte lijnen gelongeerd. Hij had namelijk nog totaal geen balans. Dat was best wel een uitdaging.” Hoe zijn ze uiteindelijk gekomen waar ze nu zijn? “Met heel veel lessen en heel veel geduld”, stelt Schiks. “Hele kleine stapjes, lekker opbouwen en belonen voor elk klein dingetje.”

Heel fijn karakter

“Finn heeft een enorm meewerkend karakter”, vervolgt ze. “Hij wil heel graag het goede antwoord geven als je iets van hem vraagt. Aan het begin vond hij het heel moeilijk, hij moest zijn eigen lijf helemaal opnieuw leren kennen. Daarbij is hij ook niet echt de meest snuggere”, lacht Schiks. “Hij kan een beetje dom overkomen, maar zal altijd zijn best doen als je nieuwe dingen vraagt. Dat maakt zijn karakter heel fijn om mee te werken. Finn is precies zoals ik zocht: bomproof en super, super nuchter. Ik kan echt alles met hem. Het maakt niet uit of ik er achterstevoren op zit, op de kop of er onder hang: hij doet helemaal niks.”

Leuke uitdaging

Finn is daardoor geschikt voor zowel beginnende als ervaren ruiters en amazones. “Als je er een kind op zet zal hij netjes over de hoefslag lopen. Zet je er een ervaren ruiter op, dan is hij een leuke uitdaging waar je lekker mee kan werken.” Sinds vorig jaar september is de combinatie ook te vinden in de wedstrijdring. “Toen was hij eigenlijk nog niet helemaal B-klaar”, geeft Schiks toe. “Ik wilde het vooral voor de ervaring meepakken, om te kijken hoe hij het zou vinden. Met zijn nuchtere karakter boeide het hem natuurlijk helemaal niets, maar het was wel een goede ervaring.”

Nooit gedacht

Inmiddels zijn ze bijna een jaar verder en ook een stuk vaker gestart. “De laatste tijd zijn we ook in de online wedstrijden gestart en dat gaat super goed. Finn gaat zo hard vooruit, dat is echt niet normaal. Onze laatste wedstrijd reden we 206 punten bij elkaar. Daar schrok ik wel van. Ik had nooit gedacht dat dat mogelijk zou zijn. We moeten nog vier winstpunten en dan mogen we door naar het L. Ik ben al zeker wel bezig met hem klaarmaken daarvoor. Hopelijk kunnen we dit jaar de overstap nog maken.”

Huis-tuin-en-keuken-pony

Op wedstijden trekt de combinatie nog wel eens bekijks. “Finn heeft natuurlijk een bijzonder kleurtje en dat valt op. Ook is hij een pony tussen de paarden. Dat maakt het ook wel weer een uitdaging. Niet iedereen kan een pony in de ring waarderen. Het is vooral ook lastig dat hij geen fantastische beweger is. Ik noem hem altijd meer een ‘huis-tuin-en-keuken-pony’. Het is voor mij dus best hard werken om hem netjes voor te stellen. Wel heb ik bewust voor een pony gekozen omdat ik zelf ook maar klein ben. Het is voor mij fijn om iets kleins onder me te hebben.”

Zo allround mogelijk

En wat is het doel van de combinatie nu ze zo goed op dreef zijn? “Mijn doel is voornamelijk om Finn zo allround mogelijk op te leiden. Dressuur gaat heel erg goed, dus ik wil nu meer het springen gaan meepakken. Ook wil ik crosslessen en oefencrossjes gaan rijden. Ik heb niet het doel om op een bepaald niveau te eindigen met hem. Ik wil gewoon lekker naar buiten, springen, crossen, dresuren… Ik wil gewoon alles doen met hem!”, sluit ze enthousiast af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Vera Marjoleine Fotografie

Reacties