Britse eilanden geteisterd door dodelijke paardenziekten

Britse eilanden geteisterd door dodelijke paardenziekten

paard algemeen stal

De Britse eilanden zijn onlangs getroffen door twee ziekten die daar normaal gesproken niet voorkomen. In Kilkenny lijden twee paarden aan de tekenziekte Piroplasmose.

In Dorchester hebben in ieder geval twee paarden de infectieziekte EIA, die in de volksmond de moeraskoorts wordt genoemd.

Parasiet

De internationale diergezondheidsorganisatie OIE meldde gisteren dat er in het Ierse Kilkenny twee paarden lijden aan Prioplasmose. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia caballi. Helaas heeft een van de besmette paarden het niet overleefd.

Verspreiding

De ziekte wordt verspreidt door teken en is hierdoor lastig uit te bannen. Hoewel een acuut geval soms dodelijk is, kan een paard levenslang drager zijn van deze ziekte. Paarden die naar landen als de VS of China reizen, moeten het een zogenoemde ‘vrijverklaring’ meekrijgen. Binnen Europa hoeft dit echter niet.

Moeraskoorts

De OIE bracht gisteren nog meer slecht nieuws. De organisatie meldde ook een geval van EIA (Equine Infectieuze Anemie), ook wel de moeraskoorts genoemd. Moeraskoorts is een infectieziekte bij paardachtigen die door insecten wordt verspreid. Hij veroorzaakt bloedarmoede en gaat gepaard met terugkerende koortsperioden. Ook tegen deze ziekte is weinig te doen. En er is geen vaccin en ook behandeling is niet mogelijk.

Verschijnselen

De koorts heerst op een dressuurstal en stoeterij van Spaanse paarden in het Zuid-Engelse Dorchester. De ziekte uit zich in verschijnselen van koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, bloedarmoede en bloedinkjes aan de slijmvliezen. Bij het testen van de hengsten bleek dat er twee positief waren. Ook was er nog een derde paard vals-positief getest, maar die wordt opnieuw onderzocht.

Het geïnfecteerde paard blijft levenslang drager van de ziekte. Het infectiegevaar gaat toch een afstand van 200 meter, daarom zijn paardeneigenaren uiteraard zeer ongerust. In sommige landen worden mede hierdoor dragers van de moeraskoorts geëuthanaseerd. In Nederland kan er gekozen worden tussen een vrijwillige euthanasie of een levenslange isolatie op 200 meter van paardachtigen.

Monitoren

Nederland startte in 2014 met het monitoren van GD moeraskoorts bij slachtpaarden. Het onderzoek stopte twee jaar later omdat er niks werd gevonden.  Het is nog niet bekend wat er met de drie hengsten uit Engeland gaat gebeuren.

Bron: Nieuwe Oogst

Reacties