Britse dierenarts waarschuwt voor brandnetels

Britse dierenarts waarschuwt voor brandnetels

Pony

Een Britse dierenarts wijst paardeneigenaren op het gevaar van brandnetels. De arts werd te hulp geroepen bij een renpaard, waarvan gedacht werd dat hij een hartaanval of rugblessure had opgelopen.

Dierenartsenpraktijk Baker McVeigh Yorkshire deelt een video waarin het paard te zien is terwijl hij zwaar ademend in zijn paddock ligt (let op, dit is geen prettig beeld!).

Je kunt het filmpje zien via deze link.

Zwellingen op de zijkant

Volgens dierenarts Camilla Nock dacht de eigenaar van het dier dat het een hartaanval had. “Ik kreeg de video van het paard, maar ik was nog minstens een uur onderweg,” vertelt ze. “Toen ik aankwam was de situatie verbeterd en was het paard stabiel. We zagen de zwellingen op de zijkant van zijn lichaam en concludeerden dat die door de brandnetels moesten zijn veroorzaakt.”

In het filmpje is ook te zien dat het dier probeert op te staan. Dat lukt niet, wat nog meer stress veroorzaakt. Het dier had in paniek al een paal en een hek vernield. Gelukkig raakte hij daarbij zelf niet ernstig gewond.

Volgens de dierenarts is het dan ook zeer belangrijk dat de omgeving rustig blijft, probeert het paard te beletten op te staan en direct de dierenarts belt. “In dit geval duurde het drie uur voordat het paard weer op zijn benen kon staan. De volgende dag was hij weer in orde.”

Geen onderliggende oorzaak

Een rugblessure of een neurologisch probleem werden uitgesloten. “Omdat hij volledig hersteld is, was er geen onderliggende oorzaak.” Het renpaard heeft inmiddels alweer races gelopen, en gewonnen.

De dierenartsenpraktijk krijgt veel reacties op de video. “We waren verrast hoeveel paardeneigenaren iets soortgelijks hebben meegemaakt. Daarom willen we mensen bewust maken van het gevaar van grote hoeveelheden brandnetels in de wei of paddock. In gedroogde vorm kunnen brandnetels gegeten worden, maar een heftige reactie wanneer je paard in de planten rolt, is niet uitgesloten.”

Dat renpaarden een dunne vacht hebben en het dier net getraind was, kan hebben bijgedragen aan de ernst van de allergische reactie.

Bron: Horse & Hound

Foto: archief

Reacties