Brits paardenvlees niet besmet

Brits paardenvlees niet besmet

Het paardenvlees dat als rundvlees op de Britse markt opdook, is niet met iets besmet.
Er zijn geen aanwijzingen dat er bijvoorbeeld te veel medicamenten inzitten. Dat stelde een woordvoerder van Europees Commissaris Tonio Borg (Gezondheid) maandag in Brussel.

Hij reageerde op de Britse ophef over de ontdekking van paardenvlees in kant-en-klaarmaaltijden. Volgens de zegsman gaat het bij de huidige affaire niet om voedselveiligheid, maar om een zaak van verkeerd labelen.

EU-lidstaten

Het is allereerst de taak van de betrokken EU-lidstaten om hier opheldering te verschaffen, aldus de woordvoerder. Het vlees kwam via een reeks Europese landen in Groot-Brittannië terecht.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange spreekt over fraude en moedwillig verkeerde etikettering. ”Dit is al het zoveelste schandaal, kortgeleden werd nog strooizout in brood ontdekt.”

Volgens haar neemt het gesjoemel met voedsel toe door de economische crisis. De controlediensten moeten de inspecties opvoeren, stelt ze in een verklaring.

Labels

De Lange noemt de verkeerde labels ”misleidend en riskant, omdat paarden soms een pijnstiller hebben gekregen die de menselijke gezondheid kan schaden.”

Het paardenvlees uit Roemenië werd verwerkt in Frankrijk. Het zou onder meer via een Nederlandse handelaar op de Britse markt zijn gekomen.

 

Hoefslag/Nu.nl

Reacties