Brigitte de Groot: “Van Hedel-veulentje naar succesvol sportpaard”

Brigitte de Groot: “Van Hedel-veulentje naar succesvol sportpaard”

Brigitte de Groot & Eyecatcher -Foto:Foto4U

Brigitte de Groot kocht elf jaar geleden een veulentje op de paardenmarkt in Hedel. Het was de ruin Eyecatcher (v. Tygo). Inmiddels rijdt de combinatie succesvol Z2 dressuur en zijn er nog meer toekomstplannen.

Gezelligheid

De Groot vertelt “Zijn koosnaampje is Harry de hengst, die naam heeft mijn vader verzonnen. Ik noem hem zelf T-Rex omdat hij zo groot is, namelijk ruim 1,80m. We gingen altijd voor de gezelligheid naar de paardenmarkt. We hadden ook geen paardentrailer mee, we hadden al best veel paarden op stal. Mijn vader zou woest worden als er nog een bij kwam. We zouden alleen frietjes eten en we gingen altijd wat later zodat we veel bekenden tegenkwamen.”

Lange lummel

“We kwamen met Eyecatcher thuis en gelukkig kwam mijn vader er pas drie maanden later achter dat we een nieuw veulen hadden. Aan het einde van markt stond Eyecatcher wild om zich heen te slaan, hij viel direct op. Hij had grote oren en het was een lange lummel. De verkoper liet hem even stappen en we bekeken de afstamming. Mijn moeder deed een bod en ze had hem. We zeiden toen nog, dit is een mooi maatje voor een springpaard, hij wordt niet zo groot,” vertelt ze lachend.

Liefde op het eerste gezicht

Ze vervolgt “Mijn moeder had een heel groot netwerk en regelde een trailer. Eyecatcher danste door de menigte en andere mensen hadden hem ook gezien. Mijn moeder had hem al bijna weer verkocht, ik pakte dat touw en dacht maken dat we wegkomen. Ik vond hem echt leuk en het was voor mij liefde op het eerste gezicht. Hij is nooit meer bij ons weggegaan. We hadden nog twee jonge paarden die in de wei stonden met een ouder paard. Hij heeft drie jaar bij ons gestaan en we hebben hem laten castreren, hij was niet te houden. Hij bleef maar groeien, heel lang in de hoogte maar niet in de breedte. Dit kwam uiteindelijk helemaal goed.”

Kanon

Toen de ruin drie jaar oud was heeft de Groot hem zelf zadelmak gemaakt. “Daarna heb ik hem weggezet tot zijn vierde. Toen ik er weer op ging zitten was hij harstikke braaf maar nog een echte slungel. Toen hij zes jaar was hebben we meegereden in de springles. Hij was één groot kanon wat af ging, we konden maar beter gaan dressuren. Op zijn zevende zijn we voor het eerst gestart in de L1 dressuur. Mijn moeder zei ga maar gauw Z starten. daarna kwam mijn moeder te overlijden en mijn vader was ook overleden. Dan krijg je wel een knauw en lag het paardrijden even stil.”

Droom

“Ik heb het paardrijden wel weer opgepakt en ben Z1 gaan starten toen hij negen jaar was. Hij is nu elf jaar maar door de corona maatregelen waren er een tijd geen wedstrijden. We zijn voor het eerst Z2 gestart en ik was super blij. Mijn droom was altijd Z1, hij is zo groot en een springpaard. Mijn moeder wilde dat zo graag maar helaas heeft ze het niet mogen meemaken. Ik had nu niet meer zoveel druk, ik had al gehaald wat ik wilde behalen. Daardoor kon ik heel relaxed rijden en reed ik boven verwachting een hele fijne proef. De wissels doet hij al goed intussen en met nog wat kleine stuurfoutjes reden we 217,5 bij elkaar.”

Toekomst

“Ik denk wel dat dat de instelling is. Leg de verwachting niet te hoog en rij voor jezelf. Ik kon het nu eindelijk loslaten en heb voor het eerst echt zitten genieten. Mijn trainer Dirk Jan van de Water was mee en hij was ook heel tevreden. We zitten in een stijgende lijn en ik hoop eigenlijk het ZZ-L ook nog mee te pakken. Ik vind het ook heerlijk om op buitenrit te gaan en dat doen we ook vaak. Subtop is stiekem wel het streven en dat zou het helemaal fantastisch maken. Ik had het nooit durven dromen met mijn Hedel veulentje. Eyecatcher gaat nooit meer bij ons weg,” vertelt ze enthousiast.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U

Reacties