Brexit toch gevolgen voor de internationale wedstrijdruiters

Brexit toch gevolgen voor de internationale wedstrijdruiters

export, transport, reis
foto: Remco Veurink

Het was al bekend dat de Brexit gevolgen heeft voor het transport van (handels)paarden van en naar Groot-Brittannië. Voor internationale wedstrijdruiters zou het transport van de paarden iets makkelijker zijn, maar nu blijkt dat in praktijk dus niet het geval te zijn.

‘Geen Brexitdeal’

De Britse springamazone en -trainer Rachael Williams neemt normaal zo’n tien keer per jaar drie ruiters en zes paarden mee naar verschillende concoursen in Europa. Onlangs probeerde ze naar Italië af te reizen. Na drie pogingen gaf ze het op. “We hebben geen goede Brexit-deal. We hebben helemaal geen deal”, aldus Williams. “Er is ons verteld dat we ons als internationale ruiters aan moesten melden bij de KNHS. Daardoor zou er voor ons niets veranderen wat betreft het transport van de paarden. Dat is dus niet zo.”

Jan Rogers van de British Horse Council vertelt: “Alle paarden moeten nu in quarantaine, ze moeten bloedtesten ondergaan, ze hebben gezondheidscertificaten voor export nodig, net als online exportaangiften en douanemeldingen en ze hebben aanvullende identificatiedocumenten nodig. En dat allemaal binnen strikte tijdlijnen.”

Bron: BBC

Reacties