BREAKING: Endurance-wedstrijd gecanceld, streep door alle resultaten

BREAKING: Endurance-wedstrijd gecanceld, streep door alle resultaten

Marijke Visser - Rouchka de Luc FEI World Equestrian Games Tryon 2018 © DigiShots

De eerste combinaties waren al bijna bij de finish, maar toch maakte de FEI bekend dat alle resultaten in de endurance-wedstrijd worden geschrapt. Dit door de gevaarlijke omstandigheden van regen, hoge luchtvochtigheid en hitte op de Wereldruiterspelen in Tryon. Daarmee is de chaos compleet.

Vanochtend verliep de start al dramatisch, waardoor er besloten werd om de start opnieuw te doen en om de wedstrijd in te korten van 160 naar 120 kilometer.

In de middag werd het warmer en warmer. Door de (heftige) regenbuien verslechterde bovendien het parcours van de endurance-wedstrijd. Enkele paarden konden zich op het glibberige parcours maar net staande houden. De wereldpaardensportbond refereert aan de code dat de competitie niet mag plaats vinden onder extreme weersomstandigheden die het welzijn en de veiligheid van de paarden in gevaar brengen. Vlak voor het schrappen van de race was de Nederlandse amazone Marijke Visser opgeklommen van de 18de naar de 8ste plaats.

Lees ook: Politie, tranen en een middelvinger bij endurance in Tryon: ‘En toen brak de pleuris uit’ (video)

‘Het was een moeilijk besluit’, zegt Thomas Timmons van de Veterinaire Commissie. ‘Maar we doen dit voor de paarden en de atleten. Door de regen in de middag zijn de omstandigheden zo verslechterd. Het is extreem vochtig (luchtvochtigheid van 31) en gecombineerd met de toenemende hitte is het onveilig om nog verder te rijden.’

Deze dramatisch verlopen endurance-dag wordt onderzocht door het onafhankelijke Equestrian Community Integrity Unit (ECIU) en de conclusies zullen later openbaar worden gemaakt. Of de wedstrijd ooit nog wordt ingehaald, is nog niet duidelijk.

Door: Robert Hüsken

Reacties