Brand bij Rothenberger: hond blafte Sanneke wakker

Brand bij Rothenberger: hond blafte Sanneke wakker

Rothenberger
Sanneke Rothenberger - Deveraux FEI European Championships 2011 © DigiShots

Het was de bedoeling dat 28 februari een dag als alle andere zou worden voor de familie Rothenberger, maar dat verliep anders. Een groot deel van het stallencomplex van de familie brandde af en er kwamen 5 paarden om het leven.

Om kwart voor 6 ’s ochtends werd Sanneke wakker door hond Nera die nerveus en blaffend door het huis heen rende. Ze stond gelijk op, keek uit het raam en zag rook uit het stallencomplex komen. Ze rook nog geen vuur op dat moment. Hierna maakt Sanneke Sönke snel wakker, en rende gelijk naar de stallen om paarden uit het gebouw te halen.

5 paarden overleden

Vrij snel ontwikkelde er een soort warmte muur, waardoor de hulp voor de paarden in de voorkant van de stal te laat kwam. De dierenarts vertelde Sönke later dat de dieren waarschijnlijk vrij snel zij overleden en dus niet veel pijn van het vuur hebben gehad.

Dit betekent wel dat Sanneke haar jonge paard Paso Double verloor. Verder moest de familie afscheid nemen van Kid Gentleman, die Sönke de beginselen van het springen leerde, de veelbelovende jonge Fayola en de goedgekeurde hengst Zum Glück. De pony van een jonge Zweedse amazone kwam ook om het leven. Deze stond in training bij de familie Rothenberger.

Mak lammetje

Zo moeilijk als Cosmo zich kan gedragen soms, zo braaf liep hij gisteren zonder halster uit het brandende gebouw. Het leek alsof hij een zesde zintuig had: hij liep als een mak lammetje met zijn neus tussen de schouderbladen van Sönke naar een veilige plek.

Sommige paarden snapten dat wanneer de staldeuren en de buitendeuren werden opgezet dat dat de vluchtroute was. Anderen raakten in een soort paniek waardoor ze niet meer bewogen. Hierdoor liepen bijvoorbeeld de merries Luna en Cantata ernstige brandwonden op. Hun toestand is kritiek.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is tot nog toe onbekend. Sanneke liep tijdens het redden van de paarden brandwonden op aan haar dij en ademde veel rook in. Sönke liep lichte brandwonden aan zijn gezicht op.

De familie Rothenberger spreekt dank uit naar alle partijen die hebben geholpen: het stalpersoneel, de brandweer, de politie, familie en vrienden die zonder te vragen ten hulp zijn geschoten.

Bekijk hier een video van de brand

 

Bron: Dressurstall Rothenberger

Foto: Digishots

Reacties