Bram Beckers: “Ze zeiden; je moet blij zijn dat hij nog leeft”

Bram Beckers: “Ze zeiden; je moet blij zijn dat hij nog leeft”

Jaimy Jongman - Exxion Horsefood Dressuur Talent 2013 © DigiShots

Jaimy Jongman maakte vandaag haar Prix St. Georges-debuut in Maren-Kessel met haar 11-jarige ruin Exxion (v. Johnson). Ondanks een aantal dure fouten in beide series en de pirouette naar rechts, reed ze een score van 61.47% bij elkaar. Dit resulteerde in een nette 7e plaats van de 18 combinaties.

Dik been en koorts

Jongman is niet alleen zeer tevreden met deze score, de blijdschap is extra groot omdat de amazone haar paard vorig jaar bijna had verloren en dit debuut niet meer had voorzien. Exxion kreeg in augustus een dik achterbeen en koorts: de diagnose einschuss was snel gesteld. 

Zwachtelen

De vriend van Jongman, Bram Beckers vertelt:  “Ondanks antibiotica en vochtafdrijvers verslechterde de situatie echter snel. Exxion kreeg tot bijna 41 graden koorts en een tot bovenin de lies pral gespannen been. Het been werd uiteindelijk zelfs zo dik dat de huid rondom de pijp open sprong (waar het vocht letterlijk uit liep). Hierdoor moest het been regelmatig hoog gezwachteld worden door de dierenarts.” 

Hoop verkeken

Hij vervolgt: “Jaimy heeft haar paard in deze tijd zo vaak mogelijk uit stal gehaald om aan de hand te stappen op het harde. Het heeft uiteindelijk meer dan een maand geduurd voordat er weer enige vorm terugkwam in het been, en nog minimaal een maand voor het helen van de wonden. Wat echter resteerde was een been dat nog steeds aanzienlijk dikker was dan zijn andere achterbeen. De hoop om ooit nog intensief te kunnen trainen met dit paard, laat staan wedstrijden te rijden op hoog niveau, leek daarmee volledig verkeken.”

Terug bij af

“We hebben samen alles op alles gezet om Exxion weer te laten herstellen. Exxion kreeg een speciale drukkous om het opzwellen van het been in stal tegen te gaan. Jaimy begon ondertussen op een zeer laag pitje weer met rijden. Beetje bij beetje werd het been weer slanker. Ondertussen hebben we ook nog een aquatrainer in de regio geprobeerd en medical taping door onze fysiotherapeute. De grootste moeite hadden we echter om de zwelling op stal tegen te gaan: hiermee waren we vaak weer terug bij af”, vertelt Beckers.

Grote dag

Uiteindelijk lijkt het dat de kou in de winter het laatste zetje heeft gegeven: het been werd langzaam voldoende slank om de training weer serieus op te pakken. “Uiteindelijk wist haar instructrice, Emmelie Scholtens, Jaimy te overtuigen: Exxion was weer fit genoeg om te starten. Jaimy kwam hierna met Exxion nog eenmaal met succes uit in het ZZ-zwaar. Vandaag was dus de grote dag in de Lichte Tour.” 

Nog niet perfect

“Het is een enorm lange adem geweest. We hadden echt niet voorzien dat het nog zou gaan lukken. We hebben meerdere dierenartsen gesproken en we hebben de kliniek ook nog om advies gevraagd. Maar eigenlijk zei iedereen hetzelfde; je moet blij zijn dat het paard nog leeft. Het feit dat hij voldoende opknapte om te gaan rijden was al heel fijn, maar hij pakt het steeds beter op. Het is natuurlijk nog niet perfect, maar je ziet er niks van met rijden.” 

Smaakt naar meer

“Als we kijken naar hoe het nu gaat denken we allebei dat er nog veel meer in zit. In het proefje van vandaag zaten nog wat grove fouten in de series, maar dat kan hij beter dan dat ze vandaag hebben laten zien. Groei is nog zeker mogelijk en wat dat betreft hoeft het nog niet op te houden in ieder geval. We moeten nog even kijken wanneer ze weer gaan starten, maar dit smaakt zeker naar meer!” Besluit Beckers enthousiast.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties