Boek ‘Vergeten Paarden’ over Roemeense Paarden in Nood

Boek ‘Vergeten Paarden’ over Roemeense Paarden in Nood

Stichting Roemeense Paarden in Nood
Stichting Roemeense Paarden in Nood

Miryam Leenaars, oprichter en voorzitter van Stichting Roemeense Paarden in Nood, heeft een boek geschreven. ‘Vergeten Paarden’ is een biografie over haar werkbezoeken aan Roemenië van 2009 tot en met 2016.

Leenaars probeert met de stichting, die tien jaar bestaat, de problematiek rondom Roemeense paarden aan te pakken. Dit gebeurt in de vorm van het geven van een betere basisverzorging, een goede hoefverzorging en beslag, veterinaire hulp en educatie aan lokale bevolking over de verzorging van een paard.

Voorgeschiedenis

Deze drie aspecten zijn namelijk (met name onder de zigeunerbevolking) zeer slecht. Het boekt legt uit dat deze problematiek niet op zichzelf staat, maar voortkomt uit de communistische voorgeschiedenis van het land met als gevolg dat ondernemerschap zeer ver te zoeken is.

Discriminatie van zigeuners behoort in Roemenië tot de orde van de dag, met enorme armoede en een achterstand in ontwikkeling als gevolg. Mede daarom ziet men een paard als een werkvoertuig en niet als een levend wezen. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de paarden zeer slecht worden verzorgd. Dit geldt overigens ook voor honden.

Veterinaire hulp

De werkzaamheden van de stichting hebben zich met de loop der tijd uitgebreid van de zorg voor beter hoefbeslag tot veterinaire hulp. Lokale smeden worden opgeleid om zelfstandig dieren te kunnen beslaan. De lokale bevolking is zeer dankbaar met alle hulp en volgt daarom veel adviezen op. Men probeert de dieren meer voedsel en beter geventileerde huisvesting te geven.

Ondanks de initiële weerstand bij de inwoners gaan de paarden er ieder jaar iets beter uitzien. Ze zijn minder schraal en de hoefverzorging is verbeterd.

Dierenleed

Uit ‘Vergeten Paarden’ blijkt echter ook dat dierenleed nog steeds op grote schaal voorkomt. De stichting blijft zich daarom inzetten voor de Roemeense werkpaarden.

De laatste jaren organiseert de stichting onder meer inzamelingen van dekens, beenbescherming en en andere spullen die paarden(eigenaren) in Roemenië kunnen gebruiken.  Andere spullen worden verkocht en de opbrengst gaat naar de stichting.

Bron en foto: Stichting Roemeense Paarden in Nood

Reacties