Subtop | Bo Oudhof: “Ik kan nu echt mijn gevoel in een...

Subtop | Bo Oudhof: “Ik kan nu echt mijn gevoel in een proef leggen”

Bo Oudhof - Colt Sollenburg KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

Op de subtopwedstrijd in Utrecht maakte Bo Oudhof afgelopen weekend haar debuut in de Grand Prix U25. De amazone scoorde 67,758%, daarmee was de beste U25-combinatie en werd ze derde in een gecombineerde Zware Tour-rubriek.

Vertrouwd

Oudhof heeft haar Colt Sollenburg (v.Vivaldi) al sinds de Junioren onder het zadel. Ze schreven meerdere internationale overwinningen op hun naam, werden Nederlands kampioen bij de Junioren en maakten deel uit van het Young Riders team dat zilver won op het EK in 2017. Dit weekend maakten ze de overstap naar de Grand Prix U25. “Het voelde heel vertrouwd in de ring, Colt was goed bij de les en ik had al heel veel controle in de oefeningen”, vertelt Oudhof. “De piaffe op de laatste lijn kan echt nog wel beter, ze zijn daar toch gewend om halt te houden, maar ik kon eigenlijk de oefeningen al heel goed plaatsen. Ik had veel controle en voelde echt aan Colt dat dit hem heel goed ligt.”

Blinkt uit

Volgens Oudhof heeft haar paard heel veel talent voor het verzamelde werk. “De piaffe is heel goed, daar kregen we veel achten voor, net als voor de pirouettes. Het zijn de kleine overgangen die nog wat moeilijk zijn, maar voor de basis van de oefeningen kregen we hele hoge cijfers. Daar ben ik heel blij mee. Colt blinkt uit in dit werk, daarom ligt dit niveau hem ook goed. Het kan allemaal nog veel beter, maar het is ook mijn allereerste keer op dit niveau.”

Heel puur

In haar trainingen wordt de amazone begeleid door Jeanine Nieuwenhuis. “Ik ben iemand die altijd graag wil trainen, wachten en veel vertrouwen wil hebben voor ik start. Jeanine zei me dat ik nu gewoon op moest gaan geven, daarin is zijn mijn perfecte coach. Met haar heb ik alles zo goed voorbereid, dat het verschil tussen thuis en op wedstrijd gaan er bijna niet meer is. Wat we nu in de trainingen doen, kan ik heel makkelijk koppelen naar een wedstrijd. Jeanine zorgt ervoor dat ik technisch alles goed voor elkaar heb, en geeft me het gevoel dat ik alles zo goed beheers dat ik met vertrouwen naar een wedstrijd toe kan. We verschillen niet zo heel veel van leeftijd maar dat vind ik juist leuk. Ze staat nog heel dicht bij de ervaringen die ze heeft gehad bij haar overstap naar de U25. Het is heel puur omdat ze nog jong is.”

Veel gevoel

De overstap van de Young Riders naar de Grand Prix U25 is groot, maar lijkt Oudhof makkelijk af te gaan. “In het begin besef je wel dat dit het echte werk is. Ik heb echt respect voor mensen die dit op het allerhoogste niveau doen. Nu ik het allemaal beheers, vind ik het wel echt fantastisch. Dit vergt zo veel controle en zo veel gevoel, ik kan echt mijn gevoel in een proef leggen omdat ik iedere pas moet beheersen. Ik ben over het algemeen nogal zenuwachtig, maar in deze proef niet, daar heb ik geen tijd voor. De dag voor mijn debuut was ik naar het trainersseminar springen geweest, daar had Jos Lansink wat handige tips over controle. De dingen die hij zei heb ik wel meegenomen in het losrijden en het werkte goed. Ik heb het dus eigenlijk een beetje afgekeken bij de springruiters”, lacht de amazone.

Ultiem doel

Colt Sollenburg heeft altijd al veel talent gehad, maar beschikt ook over tomeloos veel energie. “Ik wist altijd dat Colt mega veel talent heeft voor alles. Hij kan nu in de verzameling al zijn energie kwijt en al zijn talent gebruiken, daar is hij heel rustig en volwassen van geworden. Ik denk dat hij nu pas echt zijn rust kan vinden omdat hij veel meer te doen heeft. Ik vind het wel heel gaaf en ben echt trots dat hij van mijn juniorenpaard, mijn eerste Grand Prix-paard is geworden. We hebben alle stappen samen doorlopen. Ik train nu rustig door met hem en probeer misschien naar Indoor Brabant toe te trainen, dat is wel een doel voor me. Als ik nu kijk tussen alle internationale wedstrijden in de U25 dan staan daar bijvoorbeeld Rotterdam en Aken tussen. Alleen die gedachte al, geeft zo veel motivatie; het is een ultiem doel om daar te mogen rijden.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties