Blue Hors: Don Schufro drager WFFS-gen

Blue Hors: Don Schufro drager WFFS-gen

Don Schufro

Het Deense Blue Hors heeft bekendgemaakt dat hun hengst Don Schufro (v Donnerhall) het WWFS-gen bij zich draagt. Dat vermoeden bestond al langer; verschillende paarden gerelateerd aan de donkere voshengst bleken positief.

Blue Hors liet vorig jaar alle tien actieve hengsten testen. Omdat de 25-jarige Don Shufro alleen middels diepvriessperma beschikbaar is, werd hij niet getest.

Boegbeeld

Don Schufro werd als 4-jarige door Blue Hors aangekocht en ontwikkelde zich tot het boegbeeld van de stoeterij.  De bezoekers van Blue Hors Dressage worden niet voor niets verwelkomd door een bronzen standbeeld Don Schufro.

Een van de bekendste nakomelingen van de hengst is de merrie Weihegold OLD, die onder Isabell Werth zeer succesvol is in de dressuurring en door eigenaresse Christine Arns-Krogmann ook wordt ingezet voor de fokkerij.

Diamond Hit is een van de vele goedgekeurde zonen van Don Schufro.

Transparant zijn

“We willen graag transparant zijn en daarom lieten we het bloed van Don Schufro alsnog onderzoeken,” geeft Esben Møller van Blue Hors aan.

Vorig jaar ontstond veel over het Warmblood Fragile Foal Syndrome nadat in de Verenigde Staten een veulen aan de aandoening overleed.  “Gelukkig is de eerste schrik nu voorbij,” aldus  Møller. “Er zijn geen zieke paarden, de dragers van het gen zijn allemaal gezond.”

Fataal

Wanneer er met twee dragers van het WFFS-gen wordt gefokt, loopt het veulen 25 procent kan om met de  aandoening geboren te worden. Dit is altijd fataal, maar de foetus sterft vaak al eerder.

Møller raad aan om niet met twee dragers te fokken en de merrie te laten testen.

Vier hengsten drager

Gestüt Sprehe riep fokkers deze week op om WFFS-dragende hengsten ‘niet de rug toe te keren‘.  Bij hen bleken vier van de 42 hengsten drager van het gen, waaronder de dressuurhengst Santo Domingo (v. San Amour I).

“Wij zijn ervan overtuigd dat dragende hengsten prima gebruikt kunnen worden bij niet-dragende merries.”

Bron: Blue Hors / Hoefslag

Foto: Digishots

 

 

Reacties