Blom Cup: Wedstrijd met oog op de toekomst!

Blom Cup: Wedstrijd met oog op de toekomst!

roelof bril kwpn kampioenschappen
Roelof Bril heeft dit jaar de uitdagende taak om tijdens de finale om de Blom Cup voor vierjarigen, samen met de Belg Dirk Demeersman, de beste vierjarigen springpaarden aan te wijzen.

**ADVERTORIAL** Op 10 augustus barsten de KWPN Kampioenschappen los in Ermelo. Een vast onderdeel van het programma is de Blom Cup voor jonge springpaarden. Niemand minder dan rasechte paardenmannen Dirk Demeersman en Roelof Bril jureren de beste vierjarigen springpaarden in de finale op donderdag 16 augustus.

“De voorbereidingen naar de Blom Cup nu zijn heel anders dan vroeger”

Roelof Bril weet als geen ander wat het inhoudt om een jong paard op te leiden voor de wedstrijdsport. “De voorbereidingen naar de Blom Cup nu zijn heel anders dan vroeger. Toen waren er veel meer landelijke concoursen met parcoursen waar weinig ‘te zien’ was. Als paarden dan in Ermelo naar binnen moesten waren ze toch best wel onder de indruk van de entourage. Nu is dat heel anders, er zijn veel meer grote concoursen zoals bijvoorbeeld CH de Wolden waar ook rubrieken voor vierjarigen zijn. De paarden zijn veel meer gewend waardoor ze ook in Ermelo op een veel meer natuurlijk en ontspannen manier kunnen springen.”

“Er zit natuurlijk veel verschil in ruiterniveau, maar dat maakt voor het herkennen van echte kwaliteit niet uit.”

Internationaal voordeel

De paarden worden in Ermelo beoordeeld op het gaan tussen de hindernissen en het springen. Roelof: “Er zit natuurlijk veel verschil in ruiterniveau, maar dat maakt voor het herkennen van echte kwaliteit niet uit. Als een paard een goede wissel heeft en zich netjes laat rondsturen dan kunnen wij daar al heel veel van zeggen. Uiteindelijk draait het om de natuurlijke aanleg van een springpaard. De belangrijkste eigenschap van een goed springpaard vind ik de afloop van de sprong, ik vind dit veel zeggen over de natuurlijke aanleg. Ook wordt de rijdbaarheid steeds belangrijker omdat de toegestane tijd op internationale concoursen steeds krapper wordt. We gaan daar tijdens de finale absoluut op selecteren. Het is van groot belang dat de paarden zich makkelijk laten sturen en bewerken. Dat gaat ze in de toekomst internationaal voordeel opleveren.”

Andere type paarden

Dit jaar is het jury-duo dus een internationaal gezelschap. Bril jureert de Blom Cup samen met Belg Dirk Demeersman. “Ik ken Dirk al heel lang maar we hebben nog nooit samen gejureerd. Het zal voor Dirk wel even schakelen zijn. In België zijn ze een heel ander type paard gewend. De Belgisch gefokte paarden zijn over het algemeen groter en springen met veel vermogen. Onze fokkerij heeft wat dat betreft veel meer ‘bloedpaarden’ en daarmee een hele andere manier springen. Uiteindelijk gaat het om de beoordeling van de kwaliteiten van een springpaard en ik weet heel zeker dat we daarmee op één lijn zitten”, besluit Bril.

“De belangrijkste eigenschap van een goed springpaard vind ik de afloop van de sprong, ik vind dit veel zeggen over de natuurlijke aanleg.”

WK Jonge Springpaarden

In de finale van de Blom Cup komen 25 paarden aan start die zich hebben geselecteerd tijdens de halve finale op dinsdag 14 augustus. In de finale beginnen de finalisten met een schone lei en uiteindelijk wordt het paard met het hoogste aantal punten in de finale de kampioen. Ook vijf-, zes- en zevenjarigen komen aan start tijdens de Blom Cup, voor deze paarden zijn er tevens tickets te verdienen voor het WK Jonge Springpaarden in Lanaken later dit jaar.

De Blom Cup is een onderdeel van de KWPN Kampioenschappen.

Bezoekers zijn van harte welkom, de toegang is gratis.

Tekst/foto’s: KWPN

Reacties