Blog Stephan Wensing: We lopen achter de feiten aan!

Blog Stephan Wensing: We lopen achter de feiten aan!

trekpaard jens
Jens uit de Linde 2 weken oud (links) en 4 maanden oud. Foto's Facebook & Sjakie van der Velden

Paardenmensen leven op een eigen planeet en hebben geen idee wat er in de grote mensenwereld gebeurd. Dat schept enerzijds verbondenheid, maar anderszijds raken we steeds verder van de bewoonde wereld verwijderd. En die wereld zit niet bepaald stil waar het paardenwelzijn en aankomende regelgeving betreft. Dit zelfs op internationaal niveau. 

Een dierenarts vond het goed

De Hoefslag publiceerde onlangs een artikel over de verdwenen staart van ‘Jens’. Jens werd met een mooie staart geboren, maar vier maanden later was de staart verdwenen. Een Belgische dierenarts vond het goed en daar moest dan maar genoegen mee genomen worden.

Geen kritisch debat

Overigens bestaan er ook voor paarden hair extensions. Ik vond dit verhaal sneu, maar temeer omdat het voor kennisgeving werd aangenomen en het niet heeft geleid tot een kritisch debat. Volgens de Faculteit in Utrecht zijn er eigenlijk geen medische indicaties voor het couperen van staarten, dus waarom moest de staart van Jens er dan af?

900 paarden met rugproblemen

Wageningen UR heeft in het kader van een paardenwelzijnsonderzoek meer dan 3000 paarden onderzocht. Hiervan hadden 900 paarden rugproblemen en verder werden kreupelheid en mondproblemen geconstateerd. In paardenland heb ik echt niemand er over gehoord. Het betreffende artikel is wel bijna 50.000 keer gelezen op Boerderij.nl.

Paardensport van het menu

Sinds 2014 is er het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW), dat het management en het welzijn van paarden in kaart brengt. Het is de bedoeling dat dit keurmerk verplicht wordt voor alle professionele paardenhouders. Ik hoor echt niemand erover. Evenmin over het feit dat de PvdD verkiezingswinst heeft behaald en het liefst de paardensport geheel van het menu schrapt, niet in de laatste plaats vanwege omstreden Nederlandse trainingsmethoden.

Welzijn voor paarden in sport en houderij wordt steeds meer een onderwerp. Alleen niet voor de paardenhouders en ruiters, opmerkelijk genoeg.

Reacties