Blog Stephan Wensing: ‘Subtop is echt veilig!’

Blog Stephan Wensing: ‘Subtop is echt veilig!’

0 1667
Politie
Politie

In deze onstuimige tijd van politieke onlusten is er meer en meer behoefte aan veiligheid. Het is anno 2017 toch onbestaanbaar dat je niet meer zonder risico’s kan winkelen in een Europese stad? Gelukkig vond ik recent een plaats waar het echt heel erg veilig is: het federatiecentrum van de KNHS in Ermelo. Daar komt dus niemand, laat staan personen met kwade bedoelingen.

Bij aankomst op afgelopen subtop wedstrijd in Ermelo zag ik helemaal niemand. Op de parkeerplaats (zoek maar wat uit) trof ik een verdwaald paard met ruiter. Het terras was helemaal leeg, maar wel vond ik na een korte wandeling, die voor minder validen niet zo kort is, een handjevol mensen op een veilige heuvel. En ja, eindelijk wat paarden. Verder was het doodstil en waande ik mij in een zee van rust en vrede. Wat een ultiem gevoel van ontspanning!

Trots van Hippisch Nederland

Je zou echt vergeten dat we het hier hebben over een wedstrijd. Een wedstrijd op niveau. Ruiters en paarden die alle klassen in de breedtesport hebben doorlopen. Kaderleden en wellicht potentiële Olympische combinaties! Subtop! Topsport! En dat allemaal op het federatiecentrum; de trots van Hippisch Nederland.

Dat er geen publiek komt is allang een gegeven. Maar er moet toch wel meer uit te halen zijn? De KNHS telt bijna een half miljoen ruiters! Waarom komt er niemand kijken naar super interessante combinaties, zoals bijvoorbeeld Emmelie Scholtens met Westpoint en Diederik van Silfhout en Four Seasons? Het federatiecentrum is een bezienswaardigheid, de geboden dressuur is van hoog niveau en op de bekende heuvel kun je het losrijden (vaak nog interessanter dan de proef) van dichtbij beleven.

Definitie ‘evenement’

Eerder schreef ik dat het jureren wel wat positiever kan, nu richt ik mij tot de wedstrijdorganisaties. Een wedstrijd is een evenement. Een evenement is een gebeurtenis die verplaatsbaar is en waarbij muziek, kunst, cultuur, sport, religie, wetenschap of een combinatie van deze centraal staat. De door mij beschreven wedstrijd voldoet geenszins aan deze definitie. Integendeel!

Wellicht is het een idee om een online jurysysteem in te voeren. De ruiter upload een vooraf opgenomen proef en de jury oordeelt online. Dan hoeft geen paard meer op de weg (ook veilig). En de juryleden hoeven dan niet voor 4 euro per uur urenlang in een hokje te zitten. Nee, zo ver mag het echt nooit komen. Dressuur is voelen en beleven en de traditie van alle voorbereidingen voor 5 minuten in de ‘spotlights’ mag niet verloren gaan.

Toegankelijker, boeiender en interessanter

De profs zullen er ook niet mee zitten. Die laten hun paarden ervaring opdoen en op de grote toernooien is er wel belangstelling. Voor de amateurs, alle vrijwilligers en de organisatie lijkt mij dit alles ondankbaarder. Is er dan wat aan te doen? Ja hoor. Maak de subtopwedstrijden toegankelijker, boeiender en interessanter.

Voor de paardenmedia is hier ook een belangrijke rol weggelegd. Kondig interessante combinaties aan en schrijf boeiende artikelen over minder bekende ruiters. Maak een wedstrijd spannend, doe iets aan de erbarmelijke prijzen, zorg voor een interessant programma (invulling clinics e.d.) en organiseer bijvoorbeeld een meet and greet. De fanfare hoeft echt niet te komen, maar dit rondje Ermelo was wel erg gelaten.

Vergelijkbare artikelen

Reacties