Blog Pim@paarden: Multicultureel

Blog Pim@paarden: Multicultureel

Four Legends.
KWPN hengst Four Legends heeft zowel via zijn vader als zijn moeder buitenlandse invloeden meegekregen. Hij werd recent ingeschreven als goedgekeurde hengst bij het KWPN. Foto: Jessica Pijlman / Made by Jessy.

Terwijl blogger Pim Koudijs thuis zit, met zijn been inmiddels in het loopgids, analyseert hij het ‘Nederlandse’ sportpaard naar aanleiding van de onlangs ingeschreven hengsten bij het KWPN.


Pim Koudijs
Blogger Pim@paarden (Pim Koudijs)

Verleden week stond  het eindexamen van de KWPN hengsten in Ermelo op het programma.  Op 14 maart ging het onderzoek van start met een record aantal van 45 rijpaard hengsten. Een week later kwamen er via nalevering nog twee bij.  47 Pubers in de klas en na 70 dagen deden er 26 examen. Moet wel gezegd worden dat er dit semester een paar leerlingen vroegtijdig naar huis zijn gestuurd maar die krijgen de kans om het jaar nog een keer over te doen.  Ik hoop voor deze afvallers dat zij de zomer gebruiken om hun talenten onder goede begeleiding te ontplooien, want uit ervaring is gebleken dat de ‘drop outs’ meestal bij een tweede kans ook geen studiebollen blijken te zijn.

Import
De hoge KWPN-school in Ermelo staat goed aangeschreven. Het is zwaar  maar dat zijn de Erasmus universiteit en bijvoorbeeld  Nijenrode  ook. Slaag je voor een dergelijke zware opleiding dan heb je ook wat en ligt er een Gouden toekomst voor je in het verschiet.  Net als alle grote universiteiten en opleidingsinstituten over de gehele wereld  is ook Ermelo een smeltpot van verschillende pluimages.  De deelnemers komen al lang niet meer allemaal uit Nederland . Veel van hen komen uit het buitenland, en van de in Nederland geboren deelnemers moeten een groot aantal gezien worden als de tweede generatie import omdat hun ouders buitenlandse genen hebben.
Kleurrijke mengeling
En al leidt de Nederlandse multiculturele samenleving  in de landelijke media momenteel tot grote discussies. Binnen de sportpaardenfokkerij heeft het grenzeloos toelaten van (het beste) buitenlandse bloed een ongekende positieve invloed op de kwaliteit.  De groep geslaagden  van 2016 is dan ook een kleurrijke mengeling van in- en uitheemse individuen.  De cum laude geslaagde dressuurhengst Detorri stamt af van een Nederlandse vader maar moeder Diamond Eye is van Duitse komaf en stamt van de dressuurhengst De Niro.  Het zelfde geldt voor de opvallende In Style. De bruine hengst is een zoon van de Eyecatcher (v. Vivaldi) maar ook zijn moeder Sissy heeft Duitse roots en stamt van de Grand Prix dressuurhengst Lorentin I. Ook Inspire (v. Everdale, en I am Perfect (v. Blue Hors Zack) komen uit moeders met Buitenlands bloed in de aderen.  Bij de heren die het van hun springcapaciteiten moeten hebben stammen er maar liefst acht van een buitenlandse vader en moeder. Onder deze groep valt ook het knapste jongetje van de klas, I am Codex. De hengst die de hoogste cijfers op zijn eindlijst verzamelde stamt van het internationale springkanon Codex One uit een moeder van Calvaro Z.  Er is eigenlijk geen hengst goedgekeurd, die geen buitenlands bloed in de aderen heeft.
Mooi aanvulling
Ook de naamkeuze van de groep springhengsten duidt op een internationale aanpak. Kenden we in de voorgaande I-jaargangen nog echt Nederlandse namen als Idool, Ikoon en Irenus. Nu klinken alle namen engels, frans en één naam is qua tongval zelfs Oosblok-achtig. ‘De Nederlander bestaat niet’, zei Maxima ooit. Nou het Nederlandse paard bestaat zeker niet….. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Het is juist iets om trots op te zijn. Want fokkerij technisch gezien is deze multiculturele groep ‘asielzoekers’ met hun  bloedspreiding juist een zeer mooie aanvulling op het ‘Nederlandse’ paard, dat we al hebben. Onze sportpaardenfokkerij zou  niet meer zonder buitenlanders kunnen.
Foto Four Legends: Jessica Pijlman

Reacties