Blog Nicky Star: ‘Ben ik knettergek?’

Blog Nicky Star: ‘Ben ik knettergek?’

Iedereen verklaart mij altijd helemaal knettergek! Ik snap het enerzijds wel. Anderzijds ook helemaal niet.
Nu denk je misschien: Waar gaat dit over? Nou, over het feit dat ik in mijn eentje 9 paarden bezit. Geen 5 fokmerries met veulens of 9 shetlanders, maar 9 paarden.

Ok, waarvan 1 veulentje, 1 pony voor de kids -die niet rijden- en mijn ouwetje van 28, maar alle andere 6 zijn sportpaarden in de kracht van hun leven.

Waarom verzamelen

De mogelijkheid om hen allemaal zelf te trainen heb ik niet, dus waarom ze dan verzamelen? Tja… Omdat ik van hen hou, en het mijn vrienden zijn. Ze stuk voor stuk heel bijzonder zijn, ze allemaal niet voor niets bij mij terecht gekomen zijn en ik weet dat zij het bij mij goed hebben.
Dat voelt voor mij als knettergek!

Van hand tot hand

Bij mij speelt namelijk altijd andersom de vraag: Hoe kun je een dier waarvan je zo veel zegt te houden weg doen? Bij dieren als honden doe je dit toch ook niet? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk… Dat voelt voor mij als knettergek!
Waarom gaan paarden dan maar van hand tot hand? Omdat er zo veel geld in om gaat? Natuurlijk begrijp ik dat iemand een paard fokt om deze te verkopen. Ook snap ik dat iemand dit paard koopt om op te leiden. Ook snap ik dat diegene dit doet om het paard weer te verkopen.
Maar als particulier, als ‘gebruiker’? Je koopt een dier waar je helemaal verliefd op bent, totdat de verliefdheid over is, het dier je niet meer past en dan verkoop je jouw ‘allessie’ en ga je door naar de volgende? Omdat deze ‘beter’ is? Of omdat het onderhoud van een dier waar je niet veel plezier meer aan beleeft zo duur is?

Gebruiksdier

Ik snap juist dit fenomeen niet zo. Wat ik hieruit opmaak is dat het paard nog steeds wordt gezien als gebruiksdier. Je gebruikt het zo lang het je past en dan…
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij er in het belang van het paard wordt gehandeld, maar toch blijf ik erbij dat ik mijn paarden voor het leven kies. Ook als het moeilijk is.
Al mijn paarden verdienen even veel liefde en aandacht. Daarnaast gun ik iedereen de kans die ik vroeger niet had, maar de schoorsteen moet ook blijven roken. Daarom worden al mijn kanjers drie dagen verleend. Zo sla ik meerdere vliegen in 1 klap.

Nicky Star is dressuuramazone, instructrice, jurylid en moeder van twee zonen. Ze runt in Hoeven haar dressuurstal Equinova. Ze behaalde zowel haar ORUN diploma’s (t/m niveau 4) als de freestyle instructeursopleidingen niveau 1 & 2 bij Emiel Voest. Naast het geven van instructie, verzorgt ze ook regelmatig allerlei soorten trainingen. Meer weten: www.equinova.nl

Reacties