Blog Liz Barclay: ‘Zoek een goede instructeur!’

Blog Liz Barclay: ‘Zoek een goede instructeur!’

liz barcaly blog

Zo’n tien jaar geleden ben ik begonnen met mijn blog op mijn eigen website. Ik had het gevoel dat ik iets te vertellen had.

Al twintig jaar lang had ik in Cornwall lesgegeven. Aan springruiters, eventruiters en de paar dressuurruiters die er in die tijd nog maar waren in dat gebied. Dressuur stond toen nog in de kinderschoenen, vooral in de afgelegen gebieden van het Verenigd Koninkrijk.

Inventief denken

De blogs kwamen voort uit een soort idealisme. Ik wist dat ik inmiddels te duur was geworden voor de gemiddelde ruiter, maar ik wilde die groep niet de informatie onthouden die ik gedurende mijn lessen gaf. Dus ik begon enthousiast met bloggen over wat je allemaal wel niet voor oefeningen met je paard kon doen om ‘m beter te maken door een beetje inventief te denken.
Wat bleek, ik was op mijn bescheiden manier een voorloper op waar nu, als ik niet oppas, m’n hele Facebook pagina van overloopt. Er wordt niet meer gefluisterd, nee, het is een kanonnade van informatie met heel veel bomen en nog meer bos.

Inmiddels was ik langzamerhand zowiezo overgestapt op meer persoonlijke verhalen, veelal gebaseerd op gebeurtenissen in de paardenwereld, of interviews met paardenmensen met, wat ik dacht, een interessant verhaal.

Verder in de nesten

Omdat ik nieuwsgierig genoeg ben, lees en kijk ik soms toch even naar wat al die andere probleemoplossers te vertellen hebben en dan schrik ik me soms rot. Vooropgesteld dat niet al die bloggers kwakzalvers zijn, er zitten echt goede paardenmensen tussen die heel veel weten, het kan allemaal zo verkeerd uitgelegd worden door een onschuldige ruiter die zich dan in z’n uppie alleen maar verder in de nesten werkt.

Groen paard

Een voorbeeld. Een leerling had een nieuw jong en groen Iers gefokt paard gekocht wat net zadelmak was gemaakt. Ze had op een website gekeken van een groep Amerikaanse dierenartsen. Hier werd gesproken over ‘long and low’. Hoe belangrijk dat was om bijvoorbeeld Kissing Spines te voorkomen. Ze wilde pas weer met lessen beginnen, zei ze, als ze wat verder met hem was.

Volledig verzuurd

Tot ik een brandtelefoontje kreeg. Hij wil niet meer vooruit! Na wat getrek (aan de ruiter, niet aan het paard!) kwam ik er snel achter dat dit paard vanaf het begin ongelofelijk achter het been was geweest en de ruiter met een weerstandbiedende hand het paard naar benenden had proberen te dwingen. Dit alles omdat ze zo bang voor Kissing Spines was geworden. Met als gevolg dat dit jonge, talentvolle paard, voor die ook maar een kans had gehad, in de bak volledig verzuurd was.

Mijn advies, ga maar buitenritten maken aan een contactteugel tot ie weer lol heeft in het leven. We zijn inmiddels een jaar verder en hij loopt in een mooi rhytme, oortjes naar voren, in de bak en bied ‘long and low’ zelf aan. Nu kunnen we verder!

Niet geschikt

Omdat ik het tijd vond voor een grote opruiming van m’n website, wat ouwe foto’s eruit en wat nieuwe erbij, ben ik een tijdje geleden ook weer even een paar van die eerste blogs gaan lezen. Wat bleek, tot m’n grote verbazing hoorde ik bij de groep die ik zelf veroordeelde. Ook ik had dingen geschreven die niet geschikt waren als informatie op digitaal papier.

Ik heb meteen al die verhalen met welgemeend advies over inventief rijden er uitgegooid. Wat werkt in een les als je er met je neus bovenop staat, en je bovendien kunt voorkomen dat het verkeerd wordt uitgelegd, hoeft niet perse te werken op papier. Hulpen zijn hulpen en alleen in een les kun je besluiten om het misschien eventjes ietsje anders te doen om resultaat te behalen.

Goede instructeur

Mijn conclusie? Als je beter wilt leren rijden, laad je paard in je trailer en ga naar een goede instructeur, zodat deze je kan helpen. En wil je wat lezen, vraag dan eens aan die goede instructeur wat je zou moeten lezen, namelijk, iets wat op dit moment bij jou en je paard past.
Dat kan een hoop verwarring voorkomen. Een boek wat ik zelf altijd aanraad, ‘Centered Riding’ van Sally Swift. Zij verstaat de kunst op de meest originele manier uit te leggen hoe je je zit en balans kunt verbeteren, een boek dat bij iedereen past, jong en oud, ervaren of onervaren. Begin bij jezelf.
En ik zal blijven schrijven. Over al die interessante mensen die ik zoal ontmoet.

Fijne feestdagen, allemaal!

liz barcaly blog

Vergelijkbare artikelen

Reacties